Bariérová restaurace - Motorest Koliba Čtyři kameny - na trase Mladá Boleslav - Praha.

19. září 2013 jeli pracovníci a klienti občanského sdružení Život bez bariér do Prahy.
Jeden z účastníků této cesty poté popsal následující bariérovou příhodu:

Jeli jsme se dvěma mikrobusy (celkem 18 lidí, z toho 4 vozíčkáři a 7 berličkářů) a zastavili se a těšili na jídlo v ,,nové kolibě" (Motorest Koliba Čtyři kameny u rychlostní silnice směr z Mladé Boleslavi na Prahu). Při vstupu nastal problém jak sjet s vozíky z parkoviště na příjezd ke kolibě, protože tam prostě mezi bílou čárou ohraničující prostor pro auta nebylo místo na projetí (foto č. 1). Ale přes ,,travičku" jsme to nějak zvládli. Po příchodu jsme se nedostali do restaurace, protože hlavní vchod má vstupní rampu ve sklonu 45 stupňů!!! (foto č. 2), místo maximálního stoupání 12cm na 1 metr délky. Nad tím prostě zůstává rozum stát. Tak jsme se tedy chtěli najíst alespoň venku na terase. Obsluha nám ochotně odšoupla lavici, jenže!! ke stolům se nedalo zajet, protože šíře mezi nohami stolů byla méně než 60cm, takže se pod něj s vozíkem prostě nedalo zajet (foto č. 3).  Bohužel tedy i stoly byly bariérové. Nakonec jsme se vrátili k pumpě do bufetu a dali si místo minutky na kolibě smažák za lidových 30Kč. My jsme určitě ušetřili, ale majitel koliby určitě prodělal.

Je otázka, kdo celou stavbu zprojektoval, kdo zainvestoval a hlavně, kdo ji poté zkolaudoval. Všichni tito lidé odvedli špatně svou práci a proto část obyvatel nemůže využít zde nabízené služby. 

Občanské sdružení se proto ve snaze o nápravu obrátilo na CZEPA a na Pražskou organizaci vozíčkářů, neboť obě organizace se dlouhodobě mapováním bariér a iniciováním bezbariérových opatření zabývají. Zástupci CZEPA podali následně podnět týkající se nedodržení Vyhlášky o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb na příslušný stavební úřad.
Vyjádření vedoucího stavebního úřadu v Benátkách nad Jizerou, p. Dvořáka, si můžete přečíst zde. Vyplývá z něj, že stavba je v současné  době  v režimu  předčasného  užívání  na dobu  určitou, po které  bude  následovat  kolaudace. Nedostatek, na který upozornil pan Fučík, zaznamenali pracovníci úřadu při  kontrolní  prohlídce a investorovi uložili tuto závadu odstranit. Podle informací stavebního úřadu by měla být závada  odstraněna nejpozději do 31. 10. 2013. Dodržení  termínu  stavební úřad  zkontroluje a podá o něm zprávu.

Zde si můžete přečíst, jak přístupnost objektu zmapovali pracovníci POV a na jaké nedostatky upozornili.


Další rady, tipy a postřehy z oblasti bezbariérovosti naleznete zde.

Štítky: