Cuketové hody v Životě bez bariér

Vaření je součástí individuálních plánů většiny klientů sociální rehabilitace a v Životě bez bariér se snažíme o to, abychom klienty naučili vařit zdravě a zároveň také za málo peněz.

Léto, kdy můžeme sklízet plody z naší minizahrádky i zahrádek přátel ŽBB, je pro plnění cíle zdravého a ekonomického vaření naprosto ideální. Na fotografiích vidíte, co jsme zpracovávali a my můžeme směle konstatovat, že jsme zažili úplné cuketové hody. Strouhali jsme cukety do bramborákového těsta, uvařili lečo s cuketou, upekli si cuketové plátky na olivovém oleji s bylinkami a hrnečková cuketová buchta podle naší klientky Martiny, je dezert, který doporučujeme vyzkoušet i vám.

HRNEČKOVÁ CUKETOVÁ BUCHTA PODLE MARTINY

3 ks vejce
3 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky cukru
1 hrnek rostlinného oleje
2 lžičky skořice
1 lžíce kakaa
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
2 hrnky cukety nakrájené na malé kostičky
1/2 - 3/4 hrnku mléko 

Postup přípravy:
Všechny přísady v míse promícháme, pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo jen vyložíme pečícím papírem. Do pekáče nalijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 1/2 hodiny.
Po upečení necháme vychladnout. Vychladlé naplocho rozkrojíme, namažeme zavařeninou, opět spojíme a na povrchu a po stranách potřeme libovolnou polevou (čokoládovou, citrónovou apod..). Po zaschnutí krájíme na řezy.

Poznámka: Měříme na čtvrtlitrové hrnky. Na dohotovení zavařenina a libovolná poleva Obměna: místo skořice můžeme dát 2 lžičky perníkového koření (ne prášku do perníku, ale směsi perníkového koření)