JAK SE CÍTIT SKVĚLE A PEČOVAT O SVÉ BLÍZKÉ?

Ve středu 16. listopadu se v Centru bez bariér konal první kurz pro neformální pečující, kteří se starají o své blízké – lidi se zdravotním postižením nebo seniory v domácím prostředí. Lektorkou kurzu byla Katka Vančová, koučka osobního rozvoje a psychoterapeutka z Vrchlabí.

Kurz obsahoval teoretické i praktické informace, které mají pomoci pečujícím osobám k vyrovnané psychické kondici. Lidé, kteří doma pečují o své blízké, jsou vystaveni velké psychické zátěži, musí řešit různé situace, na které jsou většinou sami. Často se proto stává, že zapomínají nebo nemají čas na vlastní život, zájmy a koníčky. Neuspokojení těchto potřeb, nedostatek odpočinku vede k frustraci a odráží se na kvalitě života pečujícího i osoby, o níže je pečováno.

K. Vančová se snažila během kurzu účastníkům vysvětlit, jak je důležité vnímání sebe sama, sebeúcta a pohled, jakým nahlížíme na svět a jak tyto faktory pozitivně změnit a využít ke svému prospěchu – k tomu, aby se člověk „cítil skvěle“ a působil tak i na své okolí.

Během kurzu si účastníci měli možnost vyzkoušet i některé techniky pro rychlou úlevu při psychické nebo fyzické nepohodě.

V neposlední řadě dostali účastníci také seznam klinických psychologů, kteří poskytují odbornou péči:

RIAPS ambulance klinické psychologie – Mgr. Vladimír Weiss, Procházkova 818, 54101 Trutnov, vladimir.weiss@riaps.cz

PhDr. Lenka Hüblová, Na Struze 30, Trutnov  603 717 765 (upřednostňuje telefonickou domluvu)

PhDr. Eva Jirásková, U Nemocnice 83/5, Trutnov – 499 812 445 - záznamník

PhDr. Lenka Kerhartová – 17.listopadu, Jičín, kerhartova.ord@seznam.cz 493 520 771 volejte v období 7,30-8,00 nebo zanechte vzkaz na záznamníku.

Pokud se chcete dozvědět víc o tom, jak pečovat a být v pohodě, sledujte naše webové stránky a facebook, kde se tomuto tématu budeme podrobně věnovat nebo kontaktujte lektorku p. Katku Vančovou (www.cititseskvele.cz). Potřebujete-li odbornou pomoc s péčí o svého zdravotně postiženého člena domácnosti nebo seniora, neváhejte se obrátit na naše pracovnice odborného sociálního poradenství, sociální rehabilitace nebo denního stacionáře.

Co konkrétně nabízíme v rámci odborného sociálního poradenství pro laické pečující, si přečtěte v přiložené garantované nabídce.

Součástí kurzu byla i prezentace textilních pohankových polštářů pro relaxaci p. Nadi Baliharové z Miletína.

PřílohaVelikost
Image icon 11.jpg495.44 KB