Jak to, že nevidomý přijde do práce v ponožkách stejné barvy?

A jaké se mu zdají sny? Barevné nebo černobílé? A co udělá vozíčkář, když potřebuje na záchod, ale žádný bezbariérový se na veřejně přístupných toaletách nenachází? Věřte, že řešení jsou různá a ne vždy příjemná.

Proto, aby se děti mohly takto ptát, nabízí novopacké občanské sdružení Život bez bariér školám účast v projektu Prevence proti úrazům. I vás určitě zajímá, jak se z člověka stane vozíčkář, ale na ulici se ho na to většinou nezeptáte. Děti a žáci, kteří se do projektu zapojí, se ale zeptat mohou, a to bez zbytečného ostychu, protože vozíčkáři Jirka a Maruška jim svůj příběh povědí rádi, otevřeně a bez zábran.

Nevidomá Růženka jim potom ukáže, jak je možné, že si ráno oblékne obě ponožky stejné barvy a jak to udělá, aby ji při placení v obchodu nikdo neošidil. Nenásilně tak dětem demonstruje to, jaké štěstí člověk má, když vidí, a povídá si s nimi o tom, čemu by se měly vyhýbat, pokud o zrak nechtějí přijít. Na závěr každé besedy mohou děti zažít jaké to je, dostat se do školy na invalidním vozíku, či si poslepu nalít vodu do sklenice. A zážitky to bývají opravdu humorné, ale silné.

Projekt Prevence proti úrazům je tu proto, aby děti do svého uvažování zahrnuly svět i s úrazy, s nemocemi a s hendikepovanými lidmi. To se mu daří díky zdravotně postiženým, kteří se s dětmi dělí o své často bolestivě nabyté zkušenosti, nepříjemné zážitky, intimní postřehy i praktické rady. 

Pokud jste zvědaví na to, jak besedy probíhají, nebo máte chuť se zapojit, podívejte ne informace uvedené zde anebo přímo zkontaktujte Marii Vokurkovou na  tel. 720 994 024, či emailu marie.vokurkova@zbb.cz . 

Těšíme se, že se potkáme i s vašimi žáky.

Článek o projektu v listopadovém vydání časopisu Achát si můžete přečíst zde

 

Děkujeme Ministerstvu zdravotnictví ČR, které v roce 2014 realizaci projektu podpořilo.

Článek o projektu Prevence proti úrazům z listopadového vydání časopisu Achát si můžete přečíst zde