Na nákup s kolovým chodítkem

Paní Soňa, 65 let, prodělala před rokem mozkovou mrtvici. V průběhu dlouhé léčby se postupně znovu postavila na nohy. Po rehabilitaci se vrátila do domácího prostředí. Chodila s pomocí francouzských berlí a kvůli špatné stabilitě, únavě a časté potřebě odpočinku vycházela ven málo a netroufala si vyrazit dál od domu. Její samostatnost se velice snížila. Nebyla si například schopna dojít na nákup do obchodu v sousední ulici. Také v domácím prostředí byla málo soběstačná, neboť kvůli nutnosti používání obou berlí zároveň si nebyla schopna přenést talíř s jídlem či sklenici vody z kuchyňské linky na jídelní stůl, či přemístit v rámci péče o domácnost jakékoliv další menší předměty. Byla tak závislá na neustálé pomoci rodiny a pracovnic terénních sociálních služeb, konkrétně pečovatelské služby a služby osobní asistence.
 
S tím, jak se její stav postupně mírně zlepšoval, začala paní Soňa hledat další opěrnou pomůcku, která by ji usnadnila chůzi, pomohla udržet rovnováhu, ale zároveň dovolila dělat méně náročné každodenní úkony. S fyzioterapeutem nakonec vybrala skládací kolové vozítko, pro něž se také někdy používá označení „rolátor“. Paní Soňa vybírala mezi tříkolovým a čtyřkolovým chodítkem, které nakonec zvolila kvůli zajištění vyšší míry stability a také přídavnému sedátku. Chodítko je vybaveno brzdami, které umožňují jeho kontrolu na strmém a nerovném povrchu. Uživatel takového chodítka jej tedy musí být schopen zabrzdit. Brzdy jsou dále vybaveny aretací (možností zablokování), která umožňuje zajistit chodítko při sezení nebo pouhém zastavení. Chodítko, které si z několika různých typů, které se nabízejí, paní Soňa zvolila, je dále vybaveno: sedátkem, jídelním tácem a nákupním košíkem a má základní nosnost odpovídající 130 kilogramům. Rukojeti chodítka jsou výškově nastavitelné a rám skládací, takže je chodítko dobře skladné pro účely přepravy či uložení. Přední kola chodítka se natáčejí dle potřeby bez nutnosti zdvižení chodítka při změně směru pohybu.
 
Mohu si sednout a odpočinout
 
Chodítko paní Soně nabízí možnost odpočinku. Při chůzi se může zastavit a po zablokování brzd posadit na sedátko chodítka a odpočinout si, takže již není závislá na tom, zda při procházce či nakupování narazí na odpočinkové místo. Chodítko jí také umožňuje přenášet menší věci; jídlo, nákup a podobně, čímž se velice snížila její závislost na pomoci druhé osoby. Chodítko může paní Soňa používat doma i venku. Při použití chodítka namísto berlí se také zmenšil manipulační prostor, který paní Soňa pro pohyb potřebuje.
 
Před každým použitím chodítka vyzkouší paní Soňa funkčnost brzd a dává si pozor na to, aby při chůzi používala vždy obě brzdy zároveň.
Užitná doba kolových chodítek je přibližně 5 let a pořizovací cena většiny typů se pohybuje mezi 4 a 5 tisíci korun. Zdravotní pojišťovny přispívají u většiny typů na úhradu celé pořizovací ceny. Chodítko Vám může předepsat rehabilitační lékař či neurolog. Poukaz od lékaře pak ještě musí schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny. Pořídit si lze také model chodítka se zvýšenou nosností i rozměry, případně chodítko s jiným vybavením, například v podobě textilní sedačky s nízkou zádovou opěrkou.
 
Pokud byste si chtěli vyzkoušet různé druhy chodítek předtím, než o konkrétní chodítko požádáte svého lékaře, či pokud na pomůcku čekáte anebo si vůbec nechcete pořizovat vlastní, je možné si chodítko také vypůjčit v některé z půjčoven kompenzačních pomůcek. Cena výpůjčky se pohybuje kolem 15 korun na den.
 
 

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.