Příběhy klientů - Na Velikonoce doma

Pan Tomáš, 87 let, žije v domově pro seniory. Jeho zdravotní stav se s věkem postupně zhoršoval, a proto nebyl již schopen se o sebe sám postarat. Ke zdravotním problémům se navíc přidružila cukrovka, která vyžaduje, aby byl panu Tomášovi třikrát denně injekčně aplikován inzulín. Vzhledem k velmi omezené hybnosti a potřebě každodenní zdravotní péči se pan Tomáš domníval, že by byl pro rodinu žijící v malém panelákovém bytě příliš velikou zátěží, a proto zažádal o místo v domově pro seniory.

Ani po přestěhování do domova neztratil pan Tomáš s rodinou kontakt. Pravidelné návštěvy jeho blízkých se však omezily pouze na krátké posezení u něj na pokoji či na procházky do přilehlého parku, kam se pan Tomáš vzhledem k omezeným pohybovým schopnostem vydával v doprovodu rodinných příslušníků už pouze na mechanickém vozíku.

Před nedávnem se rodina pana Tomáše přestěhovala do staršího rodinného domku a nejenom proto se jeho příbuzní rozhodli, že Velikonoce s nimi letos oslaví doma.

Příbuzní pana Tomáše předem věděli, že vzhledem k tomu, že nemají potřebné zkušenosti, nebudou schopni zajistit každodenní zdravotnickou a ošetřovatelskou péči, kterou jeho stav vyžaduje. Proto se začali zajímat o terénní zdravotnické a sociální služby, které by jim pomohly několikadenní pobyt pana Tomáše v domácím prostředí zajistit.

Aby nemuseli převážet pomůcky, které má pan Tomáš k dispozici v domově pro seniory, a které ne všechny sám vlastní, vypůjčili si z půjčovny kompenzačních pomůcek na tři dny mechanický vozík, chodítko, antidekubitní matraci a také sedačku na vanu. Koupelna ve starém domě, kam se rodina přestěhovala, totiž není vybavena sprchovým koutem. Po bytě se bude moci pan Tomáš pohybovat s pomocí chodítka, na procházky použije mechanický vozík, antidekubitní matrace nahradí tu ne příliš kvalitní, kterou je vybaveno lůžko pro návštěvy, a pro zajištění hygieny použije pan Tomáš sedačku na vanu. Aby se při nalézání a vylézání z vany nemusel opírat o kluzkou zeď, nainstaloval jeho syn na podélnou stěnu nad vanou ještě plastové odnímatelné madlo. Protože se madlo na zeď uchycuje pomocí přísavek, není nutné kvůli jeho instalaci navrtávat díry do stěny.

S pracovnicí domácí zdravotní péče se rodina pana Tomáše domluvila na pravidelných návštěvách za účelem aplikace inzulínu. Od ní také zjistila, že tato péče bude panu Tomášovi uhrazena zdravotní pojišťovnou stejně tak jako je tomu v domově pro seniory. Největší strach měli příbuzní z toho, že nebudou schopni zvládnout ošetřovatelské úkony spojené s celodenní péčí o pana Tomáše. Například, že si nebudou umět poradit s tím, jak pana Tomáše přemístit do vany, anebo že nebudou vědět, jak správně upravit lůžko tak, aby pro něj ležení bylo pohodlné a zároveň bezpečné. Chtěli mít také jistotu, že je jejich domácnost vybavena vším, co by mohl pan Tomáš pro svůj několikadenní pobyt potřebovat. Nakonec příbuzné pana Tomáše uklidnila možnost využít službu osobní asistence, s jejíž pracovnicí se domluvili, že se u rodiny staví hned poté, co s panem Tomášem přijedou domů, aby se přesvědčila, že panu Tomášovi v domácím prostředí nic nechybí. Ještě jednou, že se pak pracovnice zastaví večer, aby rodině pomohla pana Tomáše vykoupat a uložit. Příbuzní pana Tomáše doufali, že po zkušenostech z prvního dne již zvládnout zajistit potřebnou péči sami, nicméně je uklidnilo ujištění, že se v případě potřeby mohou na osobní asistentku kdykoliv znovu obrátit.  Příbuzným pana Tomáše zabralo veškeré zařizování spojené s jeho pobytem doma poměrně hodně času, jakmile však zjistili, že na zajištění potřebné péče nejsou sami, mohli si „oddechnout“ a začít se na společně strávené svátky těšit. 

Život bez bariér,o.s. Nová Paka

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.