Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu

Ani my v ŽBB, ani naši klienti sice nevíme, kdo kdysi vyslovil tuto větu, ale rozhodně ji můžeme potvrdit, protože jsme si to mohli vyzkoušet na vlastní kůži.

Díky dotaci od Libereckého kraje čeká na klienty našich sociálních služeb několik lekcí jízdy na koních ze staropackého Fjordského hřebčína. První lekce proběhla ve středu 7. června a do podzimu nás čekají ještě čtyři další. Kromě samotné jízdy jsme si mohli prohlédnout celý hřebčín, naši průvodci – zaměstnanci hřebčína nám kromě toho vyprávěli o své práci, činnosti jezdeckého klubu, péči o koně a další zvířata, která zde chovají. Klienti přivezli koním za odměnu spoustu laskomin jako je suchý chléb a mrkev, kterými nepohrdly ani mlsné kozy, které se na oplátku nechaly pohladit.

O jízdě na koních, chování a přístupu k nim jsme si s klienty ještě před návštěvou hřebčína povídali a řada z nich si už ježdění v minulosti vyzkoušela. Prospěšnost jízdy na koni je všeobecně známá, protože se při ní zlepšuje koordinace a síla svalů, motorika a navíc je zapotřebí umět s koněm komunikovat, aby si jízdu užil jezdec i kůň a nešlo jen o přetahování o to, kdo je silnější. A jelikož byla teoretická příprava na návštěvu hřebčína důkladná, na ježdění se všichni těšili a pořádně si celé dopoledne také užili.

Děkujeme Žanetě Pfefrové z Fjordského hřebčína za čas a péči, kterou nám ona a další zaměstnanci hřebčína věnovali a těšíme se na další návštěvu.

Jízdy na koni jsou součástí projektu Sport pro všechny, který finančně podpořil Liberecký kraj.

Služba sociální rehabilitace je součástí projektu „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV“, který je podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ).