Netradiční zážitkový týdenní kurz na Sociální rehabilitaci

V průběhu minulého týdne proběhl na Sociální rehabilitaci velice nevšední, avšak poutavý týdenní kurz s názvem „Poznávání okolí“. V jeho průběhu jsme se kromě teoretické části, která byla zaměřena především na vhodný styl oblékání na výlety, vybavení turistického batohu, či na volbu vhodné stravy před pohybem, přiblížili zážitkovou formou v podobě několika výletů, jaká máme poblíž našeho bydliště nádherná místa.

Novinkou byla určitě spoluúčast našich uživatelů sociálních služeb na celé přípravě kurzu a v neposlední řadě také to, jakým způsobem byl tento kurz prezentován v praxi. Vedoucím výpravy byl vždy jeden z uživatelů, který celou akci vedl a pracovník pouze kontroloval, jestli jsou jeho kroky správné. Takže jsme byli svědky nejednoho zajímavého vyprávění o historii míst, která byla navštívena a povídání bylo obohacené zejména o vlastní zážitky lidí, které měly přípravu na starosti.

Ve mnoha místech je takřka nemožné, aby se odstranily bariery a tak jsme celou věc pojali opět po svém. Naučili jsme se nebát a některé z barier jednoduše překonávat. Na poslední den kurzu jsme navíc přizvali i klienty denního stacionáře a propojili takto obě námi nabízené služby.

O tom, že se všechny výlety jak uživatelům, tak i pracovníkům moc líbily, snad netřeba zmiňovat.  Ostatně, posuďte sami z následujících fotografií, které hovoří za vše… najdete zde