Novopacký klášter opět ožil hudbou

Benefiční festival pod názvem Klášter žije! pořádá Život bez bariér již 9 let. Letošní benefice, která se konala v sobotu 6. června naši činnost opět přiblížila stovkám návštěků, kteří navšítivili areál Centra Klášter v Nové Pace. 

"Přijel jsem z Prahy jako každý rok, protože jsem přesvědčen, že podpořit vstupným tuto akci má smysl"...nebo " Přijeli jsme z Frendštátu pod Radhoštěm vystoupit na akci, honorář nechceme, nakoupili jsme si výrobky a trika z vaší chráněné dílny, abychom vás podpořili, a moc rádi příště přijedeme zase". Takové podpory si nesmírně vážíme, podotýká ředitelka Života bez bariér, Jitka Fučíková, a děkuje za podporu dobré věci všem vystupujícím a návštěvníkům; nejenom z Novopacka, ale i z Náchoda, Týniště nad Orlicí, Hradce Králové a dalších regionů.

Jedním z důvodů pořádání akce je snaha prezentovat široké veřejnosti dominantu města Nová Paka, bývalý Paulánský klášter, na jehož revitalizaci jde výtěžek z festivalu. Již několik let naplňuje Život bez bariér areál službami a činnostmi, které jsou zaměřeny na pomoc lidem s hendikepem, seniorům a jejich rodinám. Lidé z města na klášter umístěný na jednom z novopackých kopců celý rok vzhlížejí a je dobře, když se alespoň jednou za čas přesvědčí o tom, že „klášter žije“; je postupně revitalizován a slouží prospěšné činnosti. Bezbariérový festival umožňuje účast vozíčkářům a dalším lidem s tělesným hendikepem.

Asi 300 návštěvníků se bavilo spolu s kapelami Unisono, Telegraf, De bill heads, Komunál, Hand Grenade a Promile. Spolu s radiem Beat si užili rockové malování na obličej a na závěr se všichni "pomalovaní" měli možnost  vyfotit hromadně s kapelou Komunál. Návštěvníci akce ocenili výrobky chráněné dílny Života bez bariér, například krásné keramické půllitry byly během chvíle vyprodané. 

Spolupracující pražírna ORBIS Jednoty bratrské prodávala svoji lahodnou kávu, v parku kláštera mladí pačtí horolezci zajistili přítomným chození po laně, návštěvníci měli možnost podívat se do klášterního objektu, kde se konala DJ Part, a ohnivá show HISTORIKA dodala oživení kláštera tu správnou tečku na závěr. Doufáme, že si návštěvníci odnesli spoustu krásných zážitků a budeme se těšit na shlednou na příštím, jubilejním desátém, ročníku. 

Děkujeme všem dobrovolníkům a sponzorům, mezi něž patří: Město Nová Paka, Královéhradecký kraj, Nadace Umění pro zdraví, Pila Hartman a Pivovar Nová Paka. Bez nich by se festival nemohl uskutečnit. 

Nádherné fotografie zachycující průběh celé akce od p. Pavla Janáka, kterému tímto děkujeme za podporu, si můžete prohlédnout zde.

Reportáž z festivalu od p. Houšky v prázdninovém vydání časopisu Achát si můžete přečíst zde a zde.

Podívejte se také na informace o dalších akcích, které pro vás připravujeme.


Akce se uskutečnila v rámci mikroprojektu "Aktivně bez hranic",  podpořeného z Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis a pozvání na ni přijali také naši polští partneři.