Tip na výlet - Podnikli jsme výlet na zámek Loučeň

Na jaře minulého roku jsme podnikli výlet na zámek Loučeň a přinášíme Vám z něj informace týkající se přístupnosti lidem na vozíku.

Zámek Loučeň se nachází nedaleko města Nymburk a je romantickou barokní památkou s původními interiéry. Obklopuje ho rozlehlý anglický park se souborem 11 labyrintů a bludišť, které jsou evropským unikátem.

I pro lidi na vozíku se tak nabízí nádherná procházka po sjízdných nedlážděných cestičkách dostanou téměř do všech zákoutí parku. Pouze k venkovnímu divadlu se nachází prudší sjezd, který se dá zdolat pomocí doprovodné osoby. Samotné labyrinty a bludiště nejsou bohužel dostupné lidem na elektrickém vozíku, protože většina z nich má překážky nebo jsou úzké.

Zámek nabízí dvě expozice, které se věnují především rodu Thurn-Taxisů a Valdštejnům. Menší expozici mohou navštívit i lidé na vozíku, jelikož se nachází v přízemí zámku, které je bezbariérové.

Nenechali jsme si ujít ani hodnocení dostupnosti občerstvení.V přízemí zámku se nachází samoobslužná restaurace Vtipná kaše, která nabízí tradiční jídla domácí i české kuchyně a také speciality. V areálu zámecké zahrady se nachází také stánky s rychlým občerstvením, ale ty nejsou pro lidi na vozíku dostupné, protože nemají bezbariérový přístup. Další možnost občerstvení poskytuje restaurace v zámeckém hotelu, která je situována v blízkosti parkoviště. Vstup pro vozíčkáře doporučujeme přes recepci hotelu, protože sjezd pro vozíčkáře u parkoviště je naprosto nevhodný díky velkému sklonu a hlavní vchod do restaurace je taktéž bariérový. Venkovní posezení restaurační zahrádky nelze také využít z důvodu umístění stolů a židlí na vyvýšeném místě.

I přes tyto nedostatky se nám výlet líbil a rádi ho doporučíme. Zámek je otevřen celoročně a nabízí spoustu doprovodných programů pro děti i dospělé.