Příběhy klientů - Podnikněte s vašimi blízkými vánoční cestu do vzpomínek

„Ke zdravotním problémům mé maminky se v posledních měsících přidala demence“ popisuje paní Zdena situaci své maminky, o kterou se stará. „Kromě častých změn nálad se to projevuje především ztrátou paměti. Maminka už neví, co měla ráno k snídani, a často nepozná ani své známé, ale naprosto bez problémů dokáže vypravovat o tom, kdo všechno byl na její svatbě a z jakých chodů se skládala svatební hostina.“ Popisuje paní Zdena známou skutečnost, že ztráta paměti postupuje s rozvíjející se nemocí od nejnovějších informací po ty nejstarší. Dlouhodobá paměť zůstává zachována i v pokročilejší fázi nemoci. Pokud tedy chceme, aby se naši blízcí cítili dobře a bezpečně, pokusme se je obklopit prostředím, na které si jsou schopni vzpomenout a které v nich vyvolá milé a radostné vzpomínky z doby, kdy byli zdrávi a plni sil.

Vánoční svátky přímo vybízejí k tomu, abyste jako rodina podnikli cestu do vzpomínek. Vánoční tradice a zvyky přinášejí silné zážitky, které zůstávají v paměti zachovány dlouho, a proto si na ně pravděpodobně rozvzpomenou i vaši blízcí, jejichž paměť se zhoršuje. Zkuste si tedy udělat Vánoce takové, jaké byly dříve.

Zapátrejte v maminčiných kuchařkách po starých receptech na vánoční cukroví a vánočku. Je možné, že si pak při pečení maminka na něco z dřívější doby vzpomene a ráda se do přípravy cukroví zapojí. Určitě u vašich prarodičů najdete staré vánoční ozdoby, případně můžete ty moderní nahradit slaměnými a doplnit je sušeným ovocem. Může se Vám podařit najít slavnostní vánoční ubrus, který jste již před lety uklidili na dno skříně. Ten spolu s vánočním servisem, který se vám už zdál nepraktický, může u vašich blízkých vyvolat opravdu silné vzpomínky. Nechte tatínka vybrat vánoční stromeček a maminku prostřít a nazdobit slavnostní stůl. Jakkoliv se vám může zdát dávání rybí šupiny pod ubrus, či cokoliv jiného, co vaši blízcí udělají, dětinské, určitě nic z toho nezlehčujte. Buďte vnímaví a otevření. Nádech minulosti mají také staré zvyky: pouštění lodiček ze skořápek ořechů, rozkrajování jablek či lití olova. Lidé si pamatují nejenom to, co dělali a viděli, ale také to, co slyšeli a cítili. Zkuste proto provonět byt purpurou či františkem a společně si zazpívejte tradiční koledy. V průběhu všeho si s vašimi blízkými povídejte o tom, jak to bylo dříve, jak se to či ono dělalo a připravovalo, kdo se toho účastnil, a podobně. Na závěr večera si místo aktuální televizní zábavy můžete pustit film pro pamětníky.

Nejedná se nám o cvičení paměti, ale o to, aby s námi lidé, kteří jsou kvůli své nemoci uzavření a zmatení začali mluvit, sdílet své pocity a vzpomínky a abychom něco prožili společně s nimi. Můžeme se díky tomu dozvědět spoustu věcí o jejich životě, které jsme doposud netušili, a zjistit, co jim činí radost a co rádi dělají. To pak můžeme využít při každodenní péči o ně. Pokud společně vytvoříme vánoční atmosféru, ve které se naši blízcí budou cítit dobře, prožijeme Vánoce klidně a radostně.

  

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.
Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.