Prevence proti úrazům na základní škole ve Smidarech

Další z našich besed Prevence proti úrazům se uskutečnila 31. 10. 2016 na základní škole a mateřské škole ve Smidarech.

Místním žákům naši lektoři Růženka s Jirkou vysvětlili problematiku života s postižením. Jaké to je být nevidomý nebo být na vozíčku. Žáci měli zvídavé otázky na lektory ze všech kruhů problematiky např. jaké to je vlastně nevidět? Dá se s tím smířit, když jste viděla? Jaké pomůcky používáte vy a bez kterých nemůžete být? Mohou vozíčkáři jezdit vlakem a autobusem? Kam jezdíte na výlety? Kolik stojí pomůcky? A spousty dalších otázek

Lektoři ze Života bez bariér, z.ú. v průběhu besedy žáky upozorňovali na rizika, které se jim mohou stát i při běžných činnostech ať už doma, ve škole s kamarády či v přírodě.

V rámci vysvětlování problematiky žáci otestovali kompenzační pomůcky - jízdu na invalidním vozíku, s chodítky jak kolovými, tak pevnými, ale také pomůckami pro nevidomé jako je slepecká hůl, kde chodili se zavázanými očima, dále měli možnost si zkusit color, který rozeznává barvy, hladinku, Pichtův psací stroj a také braillovo písmo. Vyzkoušeli si i další  pomůcky, díky kterým postižení zvládají život jako jsou drobné pomůcky na jídlo, oblečení či podání věcí – „prodloužená ruka“.

Doufáme, že tato beseda žákům „otevřela“ oči a budou dávat větší pozor v životě a vyhýbat se situacím, které by mohly mít za následek život s postižením.

Děkujeme za pozvání, vstřícné chování a bezvadně bezbariérovou školu.

 

I vy se můžete zapojit do debat se zdravotně postiženými, či se zúčastnit některé z dalších aktivit, které jsme pro žáky a studenty připravili, jako je školení finanční gramotnosti, či rukodělné dílny. Naši aktuální nabídku naleznete zde

Realizaci projektu v roce 2016 podpořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR.