Řekněte si o radu…

Poskytování každodenní péče o blízkého člověka představuje náročnou životní situaci, kterou často bez odborné podpory a podpory ze strany odborníků lze obtížně zvládnout.

Poskytování péče osobě blízké často vede k přerušení zaměstnání nebo k přechodu na práci na částečný úvazek. Rodinní pečující, zejména ženy, tak čelí vyššímu riziku chudoby v důsledku nižších mezd a přerušované pracovní kariéry. Dlouhodobě pečující osoby jsou více ohroženy stresem, vznikem deprese, vyhořením a dalšími zdravotními problémy. Při vyhledávání podpory či pomoci je proto pro pečovatele důležitý dostatek informací.

Pro osobu, která pečuje o svého blízkého, je důležité získat přehled o dostupných sociálních službách a možnostech podpory a obrátit se na organizace, které se touto problematikou zabývají a to ve chvíli, kdy se rozhodneme poskytovat péči. Na poskytnutí sociálního poradenství má právo každá pečující osoba, a to zdarma. V rámci poradenství se zakázky laických pečujících týkají především zažádání o invalidní důchod pro osobu blízkou, dále o příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku, průkaz osoby se zdravotním postižením, zdravotnické pomůcky, úpravy bydlení. Potřebná je také informovanost o sociálních službách, které alespoň částečně umožní pečující osobě „mít čas sama pro sebe“, tedy osobní asistence, odlehčovací služba, denní a týdenní stacionáře, pečovatelská služba a další a také hojně vyhledávaná domácí zdravotní služba.

Na základě uvedeného si vás dovolujeme informovat, že komplexní odborné sociální poradenství nejen pro laické pečující poskytuje naše organizace Život bez bariér, z.ú, se sídlem v Nové Pace a to vždy po předchozí domluvě každou středu a čtvrtek (předchozí domluva na telefonním čísle 727 952 639 nebo na e-mailu sluzby@zbb.cz).

 

Projekt je realizován za podpory Nadace Agrofert.