RISKUJ! s klienty Života bez bariér, o.s.

Příjemné a zároveň užitečné dopoledne v rámci kurzů finanční gramotnosti prožili klienti sociálních služeb Života bez bariér, o.s. toto úterý, 12. srpna.

Na závěr projektu věnovaného finančnímu vzdělávání si pro všechny jeho účastníky připravila lektorka, Maruška Vokurková, zábavnou znalostní soutěž RISKUJ!.

Díky několikaměsíčnímu pravidelnému školení, jehož cílem bylo motivovat klienty k tomu, aby měli své finance pod kontrolou a aby se s nimi naučili vyrovnaně hospodařit, si většina z nich osvojila správné návyky, naučila se přemýšlet o tom, co a jak nakupují a díky schopnosti sestavit si jednoduchý rozpočet získali jednoduchý nástroj na sledování svých příjmů a výdajů. Také zjistili, že při dobrém hospodaření si mohou naspořit finanční rezervu i z malých příjmů a že ne všechny slevy a nabídky půjček jsou tak výhodné, jak se tváří.

Díky těmto novým dovednostem si tedy mohli klienti dovolit i trošku zariskovat.

Výsledek znalostní soutěže byl příjemným překvapením nejenom pro lektorku finančního vzdělávání, ale především pro samotné klienty, kteří měli možnost zjistit, že toho vědí již opravdu hodně a že se tedy nemusí bát se o své finance řádně starat.

Soutěž RISKUJ! zahrnovala otázky týkající se bankovek, matematiky, každodenního hospodaření s penězi, např. nákupu potravin, a dalších témat. Byla vytvořena tři smíšená družstva, která soutěžila proti sobě. Klienti znali odpovědi téměř na všechny otázky, a proto byl boj velice vyrovnaný. Často šahali po zvonku ještě dříve, než bylo přečteno celé zadání soutěžní otázky. Nikdo nechtěl promrhat ani bod!

Finanční vzdělávání pro klienty Sociální rehabilitace pokračuje dále - každých čtrnáct dní s lektorkou Marií Vokurkovou. Vzdělávání je pro klienty služby Socialní rehabilitace zdarma! Nebojte se nás kontaktovat, rádi Vám řekneme více na: 493 523 711; 727 952 639, sluzby@zbb.cz.


Velice děkujeme naši milé lektorce, Marušce Vokurkové, za její empatii a poctivou přípravu jejíž cílem bylo, aby byl kurz přínosem pro všechny jeho účastníky, ačkoliv tito tvořili vzhledem různým typům jejich zdravotního omezení velice rozličnou skupinu. 

Sdružení také velice děkuje panu Petru Švandrlíkovi z ČSOB Nová Paka, za jeho opakovanou podporu vzdělávacích aktivit určených zdravotně postiženým klientům.

Dále sdružení děkuje Československé obchodní bance a ERA Poštovní spořitelně za podporu Kurzů finančního vzdělávání v rámci grantového programu Pomáháme společně.