Setkání u "hranatého" stolu

Poznatky, informace, předávání zkušeností, získávání nových podnětů a zpětné vazby jsou základem pro dobré fungování každé činnosti jak firem a samospráv, tak poskytavetelů sociálních služeb.

Proto se občanské sdružení Život bez bariér rozhodlo uspořádat v průběhu roku 2014 několik setkání u "hranatého" stolu, jejímž cílem bude výměna zkušeností a poznatků vždy s konkrétní skupinou regionálních subjektů.  

21. března 2014 sdružení uspořádalo hned dvě tato setkání.

Na dopolední setkání přijali pozvání starostové a další zástupci měst a obcí a odpoledne se ve sdružení sešli někteří z jeho dodavatelů a odběratelů.
V případě měst a obcí by se dalo říci, že hlavními iniciátory spolupráce jsou sami občané, kteří využili a využívají služby sdružení. Cílem setkání bylo předání informací za účelem dalšího zkvalitnění a rozšiřování poskytovaných sociálních služeb tak, aby byly pokryty potřeby všech v regionu žijících zdravotně postižených a seniorů. Na setkání se podařilo vytvořit prostor pro vzájemné informování zástupců subjektů působících jak v Liberecké, tak Královéhradeckém kraji. Vedoucí sdružení, paní Jitka Fučíková, spolu s vedoucí sociálních služeb, slečnou Romanou Zapadlovou představily jednotlivé služby, které sdružení zajišťuje pro osoby se zdravotním postižením, duševním onemocněním a seniory. Jedná se o službu Denního stacionáře, Odborného sociálního poradenství včetně půjčovny kompenazčních pomůcek a službu Sociální rehabilitace, která  je poskytována v rámci projektu Služby sociální prevence v Královehradeckém kraji II.. Zástupci sdružení dále informovali přítomné o připravovaném rozšíření služby odborného sociálního poradenství o poradenství určené pečujícím osobám a o projektech mezinárodní spolupráce s polskými a švýcarskými partnery.

Po diskuzi následovaly prohlídky areálu sdružení, především představení objektu Centra bez bariér, který byl zrekonstruovaný díky podpoře z programu EU ROP NUTS II Severovýchod. Od roku 2011 slouží Centrum potřebám zdravotně postižených, seniorů i široké veřejnosti.

Dalším setkání, tentokrát se zástupci škol, se uskuteční 25. března, opět v Centru bez bariér.

Prezentace sociálních a doplňkových služeb sdružení je ke stažení zde. [6,5 MB]