Školení SONS - mapování úprav prostředí určených pro lidi se zrakovým handicapem

V úterý, 6. května, absolvovali zaměstnanci Života bez bariér, o.s., kteří se podílejí na realizaci projektu Mapování bariér ve městě Nová Paka seminář  vedený panem Mgr. Viktorem Dudrem, který působí v Metodickém centru odstraňování bariér Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS). Náplní semináře bylo seznámení s úpravami staveb pro potřeby osob nevidomých a slabozrakých.

Účastníci školení diskutovali o tom, jak se potřeby nevidomých a slabozrakých liší od potřeb osob s omezenou schopností pohybu a jak se v závislosti na těchto potřebách liší stavební i nestavební bezbariérové úpravy objektů, chodníků a dalších staveb. Zmíněny byly také časté chyby, kterých se projektanti a další zodpovědné osoby při plánování a realizace stavebních i nestavebních úprav dopouštění. Nakonec se účastníci dotazovali na to, jaké úpravy by provozovatelé objektů na malém městě neměli opomenout, pokud chtějí zpřístupnit provozované služby nevidomým a slabozrakým.

Chtěli bychom tímto p. Dudrovi velice poděkovat za jeho ochotu sdílet s námi jeho odborné i lidské zkušenosti a poznatky, které našich zaměstnancům v budoucnu pomohou předávat informace provozovatelům objektů o úpravách potřebných pro zvýšení samostatnosti a bezpečnosti pohybu osob se zrakovým postižením.

Štítky: