SLAVILI JSTE DEN ZEMĚ? MY S KLIENTY SOCIÁLNÍ REHABILITACE ANO!

Věděli jste, že i naše planeta Země má svůj sváteční den? A věděli jste, že ho jako první, už v r. 1970, začali slavit Američané? Den Země je nejenom oslavou jara, ale hlavně akcí, která má po zimě pomoci přírodě probudit se ze zimního spánku a očistit ji od špíny a odpadků, které po sobě lidé zanechávají.

Letos jsme se i my s klienty sociální rehabilitace k oslavám přidali a stejně jako stovky lidí v celé republice jsme se vydali do přírody. Cílem naší výpravy byl Kumburk, zřícenina gotického hradu asi 6 km od Nové Paky.

Vyzbrojeni teoretickými znalostmi o Dni Země a kumburské zřícenině a prakticky vybaveni pytli na odpadky, jsme se poslední dubnový čtvrtek pustili do úklidu okolí cesty vedoucí na Kumburk. Odhozenými věcmi jsme naplnili několik pytlů a s pocitem dobře vykonané práce jsme si na zřícenině odpočali, vychutnali si výhled do Českého ráje a při opékání buřtů si povídali mimo jiné o dalším důležitém zvyku, kterým je „pálení čarodějnic“.

Naučili jsme se nové věci o přírodě, dozvěděli se víc o dějinách míst, v nichž žijeme a pomohli jsme zvelebit krásný kout naší krajiny. Na začátek jara to vůbec nebylo málo! Těšíme se na další výpravy po okolí, poznávání nových věcí a společné chvíle s kamarády z novopackého Života bez bariér!

Služba sociální rehabilitace je součástí projektu „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV“, který je podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ).