Sociální rehabilitace v roce 2012

Posláním sociální rehabilitace je pomáhat lidem, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci, kterou nejsou schopni zvládnout vlastními silami z důvodu zdravotního postižení. Cílovou skupinou služby jsou osoby se zdravotním postižením, průměrný věk uživatelů je 40let. Základním cílem sociální rehabilitace je připravit uživatele tak, aby byli schopni zvládat péči o vlastní osobu, o domácnost, zapojit se do pracovního procesu, vystoupit z izolace a včlenit se do společenského prostředí.

Tyto cíle byly v roce 2012 postupně naplňovány. Několik uživatelů nastoupilo do zaměstnání, jeden uživatel začal studovat na odborném učilišti, ostatní uživatelé se zdokonalili v péči o domácnost, jsou schopni si nakoupit potraviny a uvařit si z nich základní jídla. Za velice důležitý považujeme také kontakt se společenským prostředím. Uživatelé se zúčastnili několika sportovních a kulturních akcí, které jsou pořádány pravidelně každý rok. Mezi tyto akce patří Společenský ples Zálabí ve Dvoře Králové, Chceme žít s Vámi v O2 Aréně Praha, Patříme k sobě v Semilech, Open Skies For Handicapped – vyhlídkové lety pro hendikepované na letišti v Hradci Králové, Hraní bez hranic. Také pravidelná účast na turnajích v závěsném kuželníku pomáhá uživatelům v navázání dalších společenských kontaktů a umožňuje jim zažít radost z úspěchů.

Na příští rok plánujeme rozšířit naše služby o počítačové kurzy, kurzy finanční gramotnosti, přednášky a besedy dle zájmu a přání uživatelů. Pracovnice v sociálních službách si budou i nadále rozšiřovat své vzdělání v projektu „Vzdělávejte se pro růst“, aby tak přispěli ke zkvalitnění služeb sociální rehabilitace.

Služba sociální rehabilitace je poskytována v rámci individuálního projektu Služby sociální prevence v Královehradeckém kraji II.