Tip na výlet – Jizerské hory

Lidem na vozíku jsou Jizerské hory dobře dostupné a mohou zde využít zvláštní turistické trasy, které pro ně upravily Lesy ČR. K výletům lze použít 10 bezbariérových tras, které zvládnou lidé na elektrickém i mechanickém vozíku, s doprovodem i bez něj. Trasy jsou vedeny tak, aby z nich bylo možné zahlédnout, co nejvíce zajímavostí Jizerských hor.

Přístupnosti těchto krásných hor jsme využili i my a prošli některé úseky bezbariérových tras i cyklotras. Jedna z nich vedla z osady Bílý potok, kde se nachází bufet s občerstvením, který je bezbariérově přístupný pouze zvenčí. Putování jsme ukončili v Lázních Libverda. Trasa, dlouhá asi 6 km, vedla po zpevněném povrchu. Během cesty jsme obdivovali krásu přírody a nádherné výhledy do krajiny.

Další procházku jsme si naplánovali od Kořenova, kde vede příjemná asfaltová cesta. Na této trase se nachází národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky, která je dostupná i lidem na vozíku. Dostatečně široké dřevěné lávky nás převedly podél naučné stezky, kde jsme se dozvěděli spoustu informací o oblasti osady Jizerka.

Jizerské hory nás překvapily množstvím dostupných míst pro lidi se zdravotním postižením. V informačních centrech je k dispozici mapa bezbariérových tras této oblasti. Můžeme procházky po „Jizerkách“ doporučit všem turistickým nadšencům a milovníkům přírody.