Tip na výlet – krásy Vysokých Tater

Místa, dostupná lidem se zdravotním postižením najdeme i ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Trasy, které lze absolvovat na elektrickém nebo mechanickém vozíku s doprovodem, jsou vyznačeny v orientační mapě „Tatry bez bariér“. Několik takových tras jsme vyzkoušeli i my. Během našeho pobytu v této části Slovenské republiky jsme navštívili Štrbské Pleso, Hrebienok a část trasy z Tatranské Lomnice na Skalnaté Pleso.

Štrbské pleso
Na Štrbské pleso můžete dojet automobilem, parkování pro vozíčkáře je zdarma, na označeném místě před závorou na hlavní parkoviště. Trasa pro vozíčkáře, která vede kolem Nového Štrbského plesa a Štrbského plesa, je dlouhá asi 6 km. Cesta je téměř celá rovinatá, povrch asfaltový nebo s jemným štěrkem. Na trase je možné se občerstvit v bezbariérové restauraci Koliba, která je od Štrbského plesa vzdálená 500 m.

Hrebienok
Automobil můžete jako osoba se zdravotním postižením zaparkovat zdarma přímo pod ozubenou lanovou dráhou ve Starém Smokovci. Dolní část lanové dráhy je bezbariérová a vrchní část vozu je přizpůsobená pro přepravu vozíčkářů. Jízda „zubatkou“ trvá asi 10 minut a končí v nadmořské výšce 1285 m n. m. Bezbariérové úpravy horní stanice lanovky už nejsou pro vystoupení osob na invalidním vozíku tak příjemné. Z perónu vede nájezd s vyšším sklonem, než je povoleno, a stejně jsou řešeny i další dva nájezdy na přístupové rampě. Po zdolání těchto překážek doporučujeme naplánovat jinou variantu návratu, a to sjezd po asfaltové silnici. Trasa je dlouhá přibližně 2 km a končí u dolní stanice lanové dráhy.

Tatranská Lomnice - Skalnaté pleso
Skalnaté Pleso už moc bezbariérové není. Je velmi obtížné se na toto turisticky zajímavé místo na vozíku dostat, ale nám se to povedlo.
Tatranské Lomnice je možné vyjet na vrchol Štart kabinkovou lanovkou, která ale není bezbariérová, nebo se na něj dostat po asfaltové cestě, dlouhé 3,5 km s velkým převýšením. Tuto cestu lze zdolat pouze na elektrickém vozíku s výkonným motorem. Pro lidi na mechanickém vozíku tato cesta není sjízdná ani za pomoci doprovodu.Z vrcholu Štart na Skalnaté pleso pokračuje druhá lanová dráha, která je v dolní i horní stanici bezbariérová. V dolní stanici je vstup v zadní části objektu lanovky. Jízda trvá 15 minut. Dál se už osoba na invalidním vozíku nedostane, protože rampa vedoucí ze stanice lanové dráhy je nebezpečně strmá a cesta v okolí Skalnatého plesa je převážně kamenitá a pro vozík špatně sjízdná. Podle našeho názoru je zde velký prostor pro vybudování bezbariérového chodníčku a vyhlídky u lanovky. Z peronu lanovky lze totiž při dobrém počasí vidět na Lomnický štít a užít si výhled z výšky 1751 m n. m. do údolí Vysokých Tater.