Ukončení sKarty

Informace ke zrušení sKaret

  • Účty a sKarty se automaticky zruší k 30. dubnu 2014
  • Speciální sKarta jako průkaz osoby se zdravotním postižením skončí nejpozději  k 30. dubnu 2014
  • Poslední dávky budou prostřednictvím sKarty vyplaceny v březnu 2014
  • Po skončení výplaty prostřednictvím sKaret budou dávky vypláceny převodem na účet nebo
    poštovním poukazem
  • O změnu způsobu výplaty dávek můžete požádat Úřad práce ČR do konce ledna 2014

Kdy sKarty skončí?

Dne 1. listopadu 2013 nabývá účinnosti zákon č. 306/2013 Sb., o zrušení karty sociálních systémů, a začíná běžet lhůta 6 měsíců, na jejímž konci, tj. ke 30. dubnu 2014, bude karta sociálních systémů (sKarta) zrušena.

Kdy skončí výplata dávek na účty sKarty

Poslední dávky budou na sKarty vyplaceny v březnu 2014. Pokud příjemce dávek požádá Úřad práce ČR o změnu způsobu výplaty v průběhu prosince 2013 a ledna 2014, může být tento termín dřívější. Úřad práce ČR má maximální lhůtu dva měsíce, aby po obdržení požadavku od příjemce dávky provedl změnu způsobu výplaty dávek. 

Jak budou vypláceny dávky po ukončení výplaty na sKartu?

Nově se budou dávky vyplácet převodem na účet příjemce nebo poštovním poukazem. Přechod na nový způsob výplaty dávek nebude mít vliv na zajištění jejich výplaty v řádných termínech.

Jak proběhne změna způsobu výplaty dávek?

Pokud si držitelé sKarty nechávají přeposílat dávky z účtu sKarty na jiný účet, budou jim dávky na tento účet automaticky vypláceny přímo od dubna 2014. Nemusejí tedy Úřadu práce ČR nic oznamovat.

Pokud držitelé sKartu aktivně používají k výběru hotovosti nebo k platbám v obchodech, budou jim dávky od dubna 2014 vypláceny poštovním poukazem. Za předpokladu, že  Úřadu práce ČR nahlásili svou poslední aktuální adresu, nemusí nic oznamovat.

Pokud chce držitel sKarty zvolit jiný způsob výplaty dávky, musí tento požadavek oznámit  Úřadu práce ČR poštou, či osobně do 31. 01. 2014.

Kdy a jak se sKarty a účty zruší?

Všechny sKarty a účty budou automaticky zrušeny k jednomu datu – 30. dubnu 2014. sKartu nemusíte vracet Úřadu práce ČR ani České spořitelně. Držitelům sKaret pouze doporučujeme, aby ji znehodnotili tak, že bude rozstřižený čip i magnetický proužek

Jak bude možné vyčerpat zbývající peníze na účtu sKarty?

sKarta bude platná do konce dubna 2014. Do té doby ji mohou příjemci dávek používat tak, jak byli doposud zvyklí, tj. k výběru hotovosti z bankomatu nebo k platbě v obchodech.

Poslední měsíc platnosti sKarty, tedy v dubnu 2014, kdy již nebudou na kartu vypláceny dávky, si budou moci příjemci dávek vybrat zbývající peníze v hotovosti zdarma v pobočkách České spořitelny. O tyto prostředky mohou majitelé účtu požádat i po uzavření účtu sKarty, a to až po dobu 4 let.

Jak budou o změně informováni držitelé sKarty?

V průběhu listopadu 2013 odešle Úřad práce ČR  všem držitelům sKarty dopis, který bude obsahovat informace o termínu ukončení sKaret a o přechodu na nové způsoby výplaty dávek.

Ve druhé polovině listopadu 2013 bude také na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR  a v pobočkách České spořitelny k dispozici informační leták.

 

www.mpsv.cz
www.uradprace.cz
www.skontakt.cz

Kontaktní centrum Úřadu práce ČR (dávky)

844 844 803

 

 

 

 

 

 

Zdroj: http://www.skontakt.cz/sportal/menu/cs/main/nav02_ukonceni

PřílohaVelikost
PDF icon Tisková zpráva MPSV646.04 KB