V Centru bez bariér proběhly první kurzy finančního vzdělávání

V květnu tohoto roku zahájilo občanské sdružení kurzy finanční gramotnosti, které jsou určené pro klienty z řad seniorů, osob se zdravotním postižením i pracovníků v sociálních službách.

Na prvních hodinách se naše lektorka, slečna Marie Holubová, věnovala především tématu rodinného rozpočtu. Debatu a aktivní přístup účastníků k probíranému tématu se lektorce podařilo vyvolat pomocí práce s různými příslovími o penězích. Účastníci kurzů živě diskutovali o tom, proč se s danými příslovími ztotožňují či naopak proč je nepovažují za správná.

Dosavadní dvě skupiny účastníků vzdělávání, klienty sociální rehabilitace a pracovníky v sociálních službách, pak lektorka seznámila s tím, proč je nezbytné vést si záznamy o rodinných příjmech a výdajích. Účastníci kurzů dali na základě vlastních zkušeností dohromady přehled možných příjmů a výdajů a spolu s lektorkou pak s využitím vzdělávacích materiálů sestavili několik verzí rodinného/osobního rozpočtu. Lektorka upozornila v průběhu skupinové/individuální práce účastníky kurzu na výdaje, které jsou často opomíjené i na ty, které bychom do našeho rodinného rozpočtu zahrnovat neměli. Na závěr každé hodiny byly získané poznatky shrnuty a zopakovány a přidány byly také tipy na další užitečné zdroje informací.

Lektorce se podařilo vzbudit u účastníků kurzu opravdový zájem o probírané téma a jejich reakce svědčí o tom, že získané informace pro ně budou užitečné při řešení konkrétních situací, se kterými se při správě svých financí musí potýkat.

Pokud se také Vy, či Vaši klienti chcete zapojit do finančního vzdělávání organizovaného naším sdružením, neváhejte kontaktovat naši lektoru na: marie.holubova@zbb.cz, či tel.  731 070 142.

Kurzy budou probíhat v Centru bez bariér do konce října 2013 a pro účastníky jsou zdarma.

Realizace kurzů je podpořena z programu ABECEDA RODINNÝCH FINANCÍ

 

Další informace o kurzech a vzdělávacích aktivitách sdružení naleznete zde.