Výlet do Prachovských skal na električáku - otevřený dopis CHKO Český ráj a Sdružení Český ráj

Dobrý den,

dovolte mi podělit se s vámi o moji nedávnou zkušenost z návštěvy Prachovských skal.

V sobotu, 11. července, jsme si s manželkou a vnučkou udělali výlet. Chtěli jsme neplánovaně prozkoumat možnosti turistiky v našem regionu, protože do naší organizace občas přijedou návštěvy ze zahraničí, kterým musíme být schopni doporučit zajímavé výlety vhodné i pro zdravotně postižené, případně seniory. Při průjezdu Jičínskem nás upoutala informační tabule a rozhodli jsme se zajet do Prachovkých skal. Jako vozíčkáři používajícímu elektrický vozík mi bylo samozřejmě jasné, že se „do skal“ nepodívám, ale vzhledem k tomu, jak se v současné době bezbariérovost dostává do popředí, doufal jsem, že bude k dispozici třeba jeden krátký okruh se zpevněnou komunikací, který bychom si společně mohli projít.

Dojeli jsme na parkoviště Holín, kde se nachází „vstup“ do skal a protože jsme tentokrát výlet předem neplánovali a tedy si předem nezjistili informace na internetu či telefonicky, nezbývalo nám, než se poptat na možnosti turistiky pro vozíčkáře přímo na místě, v Informačním středisku Prachov u Turistické chaty. Samotný objekt informačního střediska je bariérový. To samozřejmě není chybou personálu, ten však při otázce na případný vedlejší vstup do objektu reagoval odmítavě s tím, že nepřístupnost centra pro osoby s pohybovým omezením považoval za normální. Bohužel ani poté k nám personál nebyl vstřícný. Na otázku, zda ve zdejší lokalitě existují  bezbariérové trasy, jsme dostali odmítavou odpověď. Při dotazu na informační letáky, které by třeba nějaké informace o bezbariérovosti obsahovaly, jsme byli obslouženi způsobem „letáky jsou támhle ve stojanu“, bez bližšího vysvětlení, jaké informace jsou „ve stojanu“ k dispozici a zda tam máme šanci najít to, co nás zajímá.

Nezbývalo nám, než se pokusit možnosti prozkoumat metodou „pokus omyl“, tak dobře známou všem vozíčkářům. Nebudu zde rozvádět podrobnosti, jenom shrnu své snažení. Po prozkoumání možných tras a pěšin jsem nakonec musel zkonstatovat, že bezbariérovou trasu z Prachova - někam .... jsem nenašel.

Teprve po návratu jsem měl možnost podívat se na web Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, pod kterou spadá také Správa CHKO Český ráj www.ochranaprirody.cz. Bohužel žádné informace o bezbariérovosti stezek, případně turistické infrastruktury jsem zde nenašel.

Následně jsem si vzpomněl na projekt Český ráj bez bariér Sdružení Český ráj, jehož prezentace jsem se nedávno zúčastnilo na jedné informační akci.

Na webu www.ceskyrajbezbarier.cz jsem si našel oddíl Doporučené trasy a tipy. Trochu mi přišlo matoucí, že všechny popsané výlety nesou název Bezbariérový výlet - … a teprve po jejich rozkliknutí a pročtení informací je možné zjistit, jak jsou náročné a zda jsou skutečně bezbariérové, přestože je to obsaženo v jejich názvu. Informace jsou možná členěny jiným způsobem, ale já na něj bohužel nenarazil. Uvedený popis trasy Bezbariérový výlet - Kolem skal k Pelíškovi by mi stačil, ale bohužel jsem jej měl možnost prostudovat až po návratu z výletu. Určitě bychom já, i další případní návštěvníci uvítali, pokud by byly informace k dispozici „ústně“ v infocentru, na informačním letáku a byly doplněny na mapy a rozcestníky. 

Pokud si můžeme dovolit jedno doporučení, velice nás zaujala publikace České Švýcarsko bezbariérové, kterou vydala Správa NPČŠ a která je k dispozici zdarma jak v tištěné formě, tak ke stažení na webovém portálu Správy NP České Švýcarsko www.npcs.cz/publikace-ke-stazeni. Ve velice podrobné publikaci je přehled bezbariérových ubytovacích a stravovacích podniků, popis železničních nádraží a stanic z hlediska vozíčkářů, seznam bezbariérových autobusových linek a dále vhodné trasy pro vozíčkáře a handbikery o různých délkách.

Rádi bychom se v této souvislosti zeptali:

  • Zda existuje publikace/leták popisující bezbariérové trasy/stavby v oblasti Prachovských skal (Českého ráje);
  • Zda se plánuje v souvislosti s blížící se možností získat finanční prostředky z Evropských fondů, nějaká investice v oblasti bezbariérovosti.  Oblast Českého ráje je velice krásné území, které bude mít jistě možnost získat na úpravu/budování turistické infrastruktury evropské dotace. Co se týká bezbariérovosti, stačí dle našich zkušeností dobudovat trasy s rovným pevným povrchem jako vozíčkářské/kočárkářské a zanést je do map/rozcestníků/letáků a pak jen provádět údržbu dle oznámení „kolečkových" turistů. Odstranění většiny bariér je pouze otázkou rozhrnutí fůry jemného zhutnitelného materiálu (kamenoprach, antuka, atd.) a drobných úprav (svodnice s přepážkami do 5cm, objezdy u závor, atd.). Na objem turistů a zvýšení přístupnosti celého regionu to není veliký objem práce.

Naše organizace, Život bez bariér, z. ú. se zabývá mapováním přístupnosti staveb a v oblasti bezbariérovosti především v našem regionu se angažujeme již několik let, viz www.zbb.cz/stitky/bezbarierovost. (V současné době jsme například iniciovali ve spolupráci KRNAP přípravu projektu bezbariérového přístupu na Sněžku). Rádi bychom proto správce/provozovatele Prachovských skal v jeho případném bezbariérovém úsilí podpořili, protože oceňujeme každou iniciativu, která nejenom vozíčkářům zpřístupní další „kousek“ krajiny, ze které se mohou radovat.

Rádi budeme diskutovat, mapovat, přicházet s podněty, konzultovat nápady/návrhy „bezbariérových řešení“.

S pozdravem

Josef Fučík

Předseda správní rady Život bez bariér, z.ú.

www.zbb.cz

Tento dopis byl 16. 7. 2015 zaslán na emailovou adresu Správy CHKO Český ráj a Sdružení Český ráj.

 

Štítky: