Výlet do předvánočně naladěné Prahy

Ve čtvrtek 7. 12. 2017 jsme zavítali společně s klienty Sociální rehabilitace a Denního stacionáře do předvánočně laděné atmosféry v Praze. Autobusem jsme se dopravili na Černý most, výchozí pražskou stanici metra. Někteří z nás jeli metrem vůbec poprvé a tak o první zážitky hned v úvodu výletu nebyla nouze. Jiní nám během cesty soupravou ochotně vyprávěli své zážitky z minulých výletů po Praze. Abychom si nic neulehčovali, nechali jsme se vést některými klienty, kteří se vše nejprve naučili v rámci nácviku samostatného pohybu ve venkovním prostoru v naší službě a doprovod pouze kontroloval, jestli jsou předávané informace správné. Dozvěděli jsme se také již v metru, proč některé stanice nemohou být bezbariérové.  Mezi stanicemi staroměstská a malostranská totiž souprava podjíždí Vltavu a tak by bezbariérový výtah do takové hloubky nebylo bezpečné udělat. Pokud tedy někdo z vás chce vystoupit na staroměstské s kočárkem, či vozíkem, lepší variantou je vedlejší stanice metra Můstek a potom již stačí na staroměstské náměstí ujít zhruba tři sta metrů a jste na místě mnohem snadněji.

První naší zastávkou byla Interaktivní výstava starých prvků, kterou pořádalo pražské Rudolfíno. Tam jsme hned v úvodu byli nemile překvapeni přístupem zdejšího personálu. Poté, co jsme byli telefonicky ujištěni, že je objekt bezbariérový, nebylo tomu tak. Nedali jsme se ale vyvézt z míry a nakonec výstavu, která se konala v prvním poschodí viděli všichni! Požádali jsme zdejší personál, aby nám nějak vyhověl a nakonec nás pustili výtahem určeným pouze pro zaměstnance za jejich doprovodu. Klienti se tak mohli na vlastní oči přesvědčit, že ne vždy je dobré se nechat odbýt.

Na samotné výstavě bylo vidět několik zajímavých exemplářů interaktivní tvorby, např. velký lustr z minulého století spadlý na zem, dále drátěná postava se zvířecí hlavou, či pospojované kousky tištěných spojů dohromady, jako jeden velký kus. Zajímavé bylo shlédnutí obrazů s kombinací lidské fantazie, dřeva a drátů. Nevětším lákadlem byly ale bezesporu pohyblivé postavy z kovu, které chodily po místnosti. Návštěvu výstavy jsme zakončili vylezením po schodech ke starému Jukeboxu a shlédnutím veliké pyramidy postavené ze starých automatických praček.

Další naší zastávkou bylo Staroměstské náměstí a zdejší předvánoční trhy. Zde jsme se nasytili, někteří si koupili drobné dárečky pro své blízké a udělali opět několik fotek na památku. Asi největším zážitkem pro všechny byl rozsvícený vánoční strom uprostřed Staroměstského náměstí.

Protože čas utíkal opravdu rychle, odebrali jsme se všichni směrem na Václavské náměstí, prohlédli i zdejší tržnici a někteří se také vyfotili s živým koníkem u ohrádky. Následoval přesun do metra, které nás dovezlo zpět na Černý most, odkud jsme již trochu unaveni pokračovali autobusem domů.

Co říci na závěr? Děkujeme řidičům autobusů za trpělivost s člověkem na vozíku a v neposlední řadě také našim hodným klientům, že svým chováním přispěli k tomu, abychom si z tohoto výletu všichni odnesli kromě nových zkušeností také příjemně strávené chvíle čtvrtečního slunného dne i do svých domovů…

Více fotografií najdete zde