Příběhy klientů - choďte bezpečně i po ledu a sněhu

Letošní zima je trochu nevyzpytatelná. Zasněžené a zledovatělé chodníky, či roztátá sněhová břečka vzbuzují často u starších lidí oprávněné obavy z toho, že na kluzkém povrchu uklouznou. Je samozřejmé, že ve velmi nepříznivém počasí je lepší nevycházet, přesto se však může stát, že některé záležitosti prostě odložit nelze. Abychom v zimě neuklouzli, nabízí se vedle nákupu kvalitních bot s protiskluzovou podrážkou možnost pořídit si pomůcku pro bezpečnější chůzi.

Tu mohou představovat například tzv. nesmeky. Jsou to v podstatě protiskluzové návleky různého provedení, které se uchytí na botu a umí zabránit uklouznutí nejenom na ledu a sněhu, ale také na mokru. K nejlevnějším a nejjednodušším patří nesmeky, které tvoří pásek z pevného nylonu s ocelovými korunkami, který se nasadí na špičku boty. Tyto nesmeky drží poměrně dobře, ale protože jsou připevněny pouze k přední části boty, je nutné našlapovat opatrně. Pár těchto nesmeků se dá pořídit za cenu do 200 korun. O něco dražší jsou pak různé typy gumových nesmeků, které se nasazují na celou botu a jsou opatřeny ocelovými korunkami či hroty umístěnými buď jenom pod nártem, anebo i pod patou.  Alternativou mohou být i textilní návleky na obuv, které se připevňují pomocí suchých zipů, či gumové nesmeky s překříženou ocelovou spirálou. Kromě ceny je velice důležité vzít v úvahu to, jak je náročné nesmeky na obuv nandat. Především pro starší lidi, kteří se již špatně ohýbají a mohou mít ztuhlejší prsty, je důležité, aby si vyzkoušeli, zda bude v jejich silách si konkrétní typ nesmeků na boty správně nandat. Nesmeky se dají koupit jak v obchodech se sportovním vybavením, tak v prodejnách zdravotnických potřeb.

Obecně platí, že pokud se člověk cítí při chůzi jistější s oporou, určitě by si měl pořídit hůl. Nabídka je velice široká, a pokud hůl pacientovi předepíše lékař, zdravotní pojišťovny přispívají na pořízení většiny modelů částkou 130 korun. Spolu s holí se dá pořídit protiskluzový nástavec, který je vybaven ocelovými hroty, díky nimž hůl dobře drží na sněhu i ledu.

Pokud už tedy musíte i přes zasněžené a zledovatělé cesty někam vyrazit bez doprovodu, tak kromě dobrého vybavení vám radíme nespěchat, přidržovat se zábradlí, všude, kde je to možné, a nebát se požádat kolemjdoucí o pomoc vždy, když se při chůzi přestanete cítit bezpečně.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/