Příběhy klientů - darujte na Vánoce společenskou hru či pomůcku

Vašim blízkým, kteří s přibývajícím věkem bojují s úbytkem sil a často také hůře vidí a slyší, můžete pod vánoční stromeček nadělit spoustu užitečných věcí. Jedná se například o pomůcky denní potřeby, které lidem pomáhají zvládat běžné denní činnosti. Kuchyň můžete dovybavit například miskou s vyvýšeným krajem, ergonomicky nastavitelnými příbory, či protiskluzovou podložkou a prkýnkem se zarážkami, které usnadňují krájení potravin. Do koupelny se mohou hodit hřeben, kartáček či mycí houba s prodlouženým úchopem, a pro snazší oblékání třeba navlékač ponožek či elastické samozavazovací tkaničky. Potěší i další praktické dárky, jako držák na knihy, držák na hole, či polohovací polštáře, které slouží jako prevence vzniku proleženin. Pokud se vašim blízkým zhoršuje zrak, můžete jim pořídit čtenářskou lupu, a to i se stojánkem, pokud už nejsou schopni udržet čočku ve stejné vzdálenosti nad textem. Při neschopnosti rozlišit od sebe jednotlivé mince, zjednoduší vašim blízkým nakupování peněženka, která má 6 přihrádek na drobné. K dalším užitečným pomůckám pro zrakově postižené patří i rozlišovače klíčů, či mluvící domácí spotřebiče, např. kuchyňská váha. Zmíněné pomůcky seženete v kamenných či online obchodech zdravotnických pomůcek, či v jejich půjčovnách.

Praktickým dárkem je i mobilní telefon pro seniory, který má velká a dobře čitelná tlačítka, přehledný barevný displej a hlasité vyzvánění. Navíc je vedle dalších funkcionalit vybaven SOS tlačítkem, které po stisknutí odešle SMS s přednastaveným textem na několik předem navolených telefonních čísel.

Pokud chcete zajistit vašim blízkým smysluplné trávní volného času, darujte jim společenskou hru pro seniory. Vybrat můžete například karetní hry dobře čitelné díky velkému formátu, magnetické herní desky, které jsou méně náročné na zručnost, puzzle s velkými dílky, či různé hádankové a znalostní hry na trénování paměti.

Přejeme všem, dárcům i obdarovaným, klidné a pohodové Vánoce.

 

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.

Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/