Příběhy klientů - Internet vám může poskytnout potřebné rady i anonymitu

Pokud pečujete doma o svého nemocného či zdravotně postiženého blízkého, můžete narazit na otázky a problémy, se kterými se Vám nechce obrátit ani na pracovníky lokálních úřadů a sociálních a zdravotnických služeb ani na vaše známé.  

V dnešní době lze díky technice využít maximální možné anonymity, kterou nabízí internetové poradenství. Důvody, proč se lidé obracejí na takzvané E-poradny je více, může to být stud, špatné zkušenosti při jednání s některými úřady či poskytovateli služeb, nemožnost opustit opečovávanou osobu na delší dobu, potřeba ověřit si získané informace z dalšího zdroje, anebo nutnost získat radu od odborníka, jehož služby nejsou v blízkém okolí k dispozici.

V současné době existuje několik internetových poraden, na které se mohou laičtí pečujícíobrátit. Poradenství ve všech oblastech spojených s domácí péči nabízí portál Diakonie ČCE na adrese www.pecujdoma.cz. Kromě E-poradny je na této webové stránce provozována tzv. „Škola pečování“, která nabízí články o pečování a ošetřování, návody potřebné k pečování, videa, příručky, a další materiály. Lidem, kteří pečují o nevyléčitelně nemocné a umírající, nabízí bezplatnou pomoc E-poradna Domácího hospice Cesta domů. Na poradnu provozovanou touto organizací na webové stránce  www.umirani.cz/poradna se mohou obrátit také ti, kteří potřebují pomoc v období zármutku.

S otázkami, které se týkají příspěvku na péči, invalidních důchodů, nemocenského a zdravotního pojištění, způsobilosti k právním úkonům, dávek státní sociální podpory a hmotné nouze a mnoha dalších oblastí se můžete obrátit na E-poradnu Národní rady osob se zdravotním postižením, na adrese http://poradna.nrzp.cz. Dotaz spojený s péčí o staršího dlouhodobě nemocného člověka, či s problémem související se stářím můžete vložit také do E-poradny na stránce www.pecujici.cz. A nakonec ještě zmínka o neurologické, psychologické a psychiatrické E-poradně, která je zaměřená na otázky spojené s  Parkinsonovou nemocí a kterou provozuje organizace Parkinson-Help o. s. na portále http://parkinson-help.cz.

Přestože lidský přístup prostředí internetu nenahradí, téměř neomezenou možnost získávat a sdílet informace, kterou nabízí, by laičtí pečující určitě měli využít.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/