Příběhy klientů - Nebojte se zeptat na léky - II. část

V minulém díle rubriky jsme psali o tom, na co bychom se v souvislosti s užíváním konkrétního léku měli svého lékaře a/či lékárníka zeptat. Dnes upozorníme na další problémy, které mohou být s užíváním léků spojeny.
Určitě se svému lékaři, zdravotní sestře či lékárníkovi svěřte s tím, že máte problém si zapamatovat, kdy máte jednotlivé léky brát. Pomohou vám vytvořit lékový rozvrh, kam si zapisujte užívání všech svých léků. Doma ho mějte vždy na viditelném místě.
V lékárně vám také mohou doporučit vhodný dávkovač léků, který vám užívání léků zjednoduší a pomůže předejít tomu, abyste si lék vzali dvakrát, či na něj zcela zapomněli. Dávkovače mají podobu různých krabiček, jsou uzpůsobeny na jeden den, případně si v nich můžete léky nachystat dopředu i na celý týden. Bývají rozdělené na ráno, poledne a večer. Na trhu jsou i elektronické dávkovače, u nichž vás zvukový signál upozorní na to, že si máte léky vzít. Pravidelnou zvukovou upomínku si můžete dnes nastavit i na každém mobilním telefonu.
Pomoci vám může také to, když si braní léku spojíte s nějakou další pravidelnou každodenní aktivitou, jako je například jídlo apod.

Nebojte se říci, že máte problém s tím, že váš lékový rozvrh je příliš složitý, tedy že musíte hlídat užívání velkého počtu léků několikrát denně. Je možné, že pro lék, který berete 4x denně, existuje alternativa ve formě léku, který je možné brát pouze 2x denně, anebo mohou některé vaše léky být nahrazeny kombinovanou pilulkou. Určitě se také zmiňte, pokud máte problém s polykáním tablet. Je možné, že daný lék existuje ve formě kapek či sirupu, případně vám lékárník může doporučit vhodný drtič či půlič tablet. Pomoc vám v lékárně určitě poskytnou také v případě, když je lék v obalu, který máte problém otevřít, či když nemůžete přečíst příbalový leták nebo nápis na krabičce. Lékárník vám může vytisknout příbalový leták či nálepku na balení s informacemi psanými velkými písmeny. A nakonec se nezapomeňte zeptat, jak a kde máte balení s léky skladovat.

V některých lékárnách je k dispozici konzultační místnost, kde je možné v klidu užívání vašich léků probrat, případně i „nacvičit“. V každém případě ale můžete do lékárny zavolat, pokud máte jakékoliv nejasnosti ohledně užívání léků, proto si při vyzvedávání léků řekněte o telefonní číslo. 

   

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.
Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.
Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/