Příběhy klientů - o zdravotní péči může být postaráno i u vás doma

Pan Zdeněk prodělal mozkovou mrtvici a strávil dlouhý čas ve zdravotnických zařízeních. Pořád ale toužil po tom, aby se mohl vrátit domů. Jakmile to jeho zdravotní stav dovolil, byl z nemocnice propuštěn s tím, že mu potřebnou rehabilitaci pomůže zajistit domácí zdravotní péče.

Ať už se jedná o rehabilitaci, jako v případě pana Zdeňka, či o léčbu bolesti, péči o rány, odběry krve a moči, kontrolu krevního tlaku či měření hladiny cukru, cévkování a další zdravotní úkony, domácí zdravotní péče zajistí jejich provedení kvalifikovanou zdravotní sestrou, která za vámi přijede domů. Službu si domluvíte u svého ošetřujícího či praktického lékaře.

V jaké situaci byste měli poskytovatele domácí zdravotní služby oslovit? Například pokud jste byli propuštěni z nemocnice, ale i nadále budete potřebovat odbornou péči (převazy ran, aplikace injekcí, rehabilitaci, polohování, apod.), anebo pokud nejste schopni ze zdravotních důvodů docházet k lékaři, ale váš zdravotní stav je nutné sledovat (kontrola krevního tlaku, měření hladiny cukru v krvi, atd.). Domácí zdravotní péče pomáhá nejenom samotným pacientům, ale také rodinám, které se o ně starají. Sestřička jim předá důležité informace a v rámci návštěvy je může naučit provádět některé úkony, které se zajištěním péče o jejich blízkého souvisí, například aplikovat inzulín, či správně měnit polohu ležícího člověka tak, aby u něj nedošlo ke vzniku proleženin.

Pokud je péče ordinována lékařem, je plně hrazena zdravotní pojišťovnou, maximálně však v rozsahu 3 návštěv denně. Pozor, domácí zdravotní péče není sociální služba, takže vám nepomůže s péčí o domácnost, ani vám nezajistí dovoz stravy či doprovod na úřad. Pro více informací neváhejte kontaktovat zástupce služby ve vašem okolí. V regionu Nové a Staré Paky ji poskytuje například paní Naďa Pelikánová, v Jičíně, Hořicích a okolních obcích paní Alžběta Limberská.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/