Příběhy klientů - Ovládání počítače bez bariér

Minule jsme se zmínili o tom, k čemu mohou senioři využít počítač. Mnoho z nich však má zdravotní omezení, které jim brání používat standartní počítačové vybavení. V těchto případech lze pořídit speciální zařízení, která práci s počítačem značně ulehčí.

Jedná se například o vertikálně tvarovanou myš, která umožňuje práci v poloze, která je pro ruku přirozená. Usnadňuje tak používání počítače především lidem trpícím syndromem karpálního tunelu. Další pomůckou pro lidi se ztuhlým méně pohyblivým zápěstím je tzv. Trackball. Jedná se o myš s velkým kolečkem. Pro komunikaci s počítačem stačí ukazováčkem ovládat toto kolečko, jakousi vestavěnou kuličku. Obdobou tohoto zařízení je tzv. BigTrack, u něhož je vestavěná kulička tak velká, že na ni lze položit celou dlaň. Ruka může zůstat v klidu, protože není na rozdíl od klasické myši nutné pohybovat celým zařízením, ale pouze ukazováčkem či dlaní ovládat vestavěnou kuličku. Zcela na jiném principu fungují dotykové obrazovky, které také nahrazují klasickou myš tím, že pro ovládání počítače stačí, aby se člověk dotkl přímo obrazovky. V případě postižení rukou je možné s počítačem komunikovat pomocí zařízení, která jsou ovládána jinými částmi těla; například pohybem hlavy, pohybem očí, či úst.

Také klasické klávesnice lze nahradit. Speciální klávesnice mívají větší rozměry jednotlivých kláves, často barevně odlišených pro lepší orientaci, či celkově menší počet kláves. Hůře vidící si mohou pořídit i klávesnici se zvětšeným potiskem kláves. Klávesnice může být navíc vybavena plexisklovým krytem, zabraňujícím stisku více kláves najednou.

Pro zrakově postižené se dále nabízí možnost ovládat počítač hlasem, používat odečítač obrazovky s hlasovým výstupem a mnoho dalších zařízení. O vhodnosti těchto pomůcek je vhodné se poradit s odbornými konzultanty, např. z organizace Tyflokabinet.

V případě zdravotního postižení lze na speciální komponenty osobního počítače získat od Úřadu práce příspěvek na pořízení zvláštní pomůcky. Proto se na tuto možnost informujte. Kromě samotné koupě si lze zařízení také pronajmout ve speciálních půjčovnách kompenzačních pomůcek.

  

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/