Příběhy klientů - Sportujte s holemi či na tříkolce

To, že má člověk vzhledem ke svému věku různé zdravotní problémy, ještě neznamená, že už nemůže cvičit a sportovat. Jezdit na kole a chodit pěšky jsme zvyklí úplně všichni a vzdát se toho není nutné ani v případě, že máme problémy s klouby či s rovnováhou, nebo jiné zdravotní obtíže.   

I obyčejné kratší procházky jsou vhodným cvičením. Senioři se však často bojí pádu a možného úrazu. Pocit většího bezpečí při chůzi jim mohou poskytnout hole, podobné těm na běžky. Chůze s těmito holemi se nazývá nordic walking a lidí, kteří je používají nejenom v přírodě, ale i na kratší vycházky ve městě stále přibývá. Hole jsou totiž vhodné pro všechny druhy povrchů. Na rozdíl od normální chůze, kdy jsou zapojeny jen dolní končetiny a částečně trup, jsou při chůzi s holemi používány i ruce. Zpevňují se tak svaly, které při normální chůzi příliš neposilujeme a tím se zlepšuje i držení těla. Zmenšujeme se také zatížení kloubů a nejenom při chůzi po nerovném či kluzkém povrchu se díky opírání o hole není nutné tolik bát uklouznutí a pádu.

Ani jízdy na kole není třeba se vzdávat. Pro starší a hůře pohyblivé osoby, či ty, které trpí poruchou rovnováhy, se nabízí možnost přesednout z kola na tříkolku. Tříkolka pro dospělé je stabilnější než kolo, snadno se na ni díky nízkému rámu nasedá a dá se na ni přidělat spousta doplňků, jako držák na hole, či košík na řídítka. Tříkolku je také možno zakoupit různě upravenou, například se zvlášť lehkým převodem. Součástí vybavení bývá také koš, takže lze na tříkolce převézt nákupy, které již v rukou neunesete.



Sportovní pomůcky často vydrží všechno, a proto zapátrejte v nabídce bazarů předtím, než budete investovat do nákupu nových.

Vedle vlastních aktivit se můžete zapojit i do organizovaných sportů. Určitě se v tomto případě informujte u své zdravotní pojišťovny na speciální programy pro seniory. Většina pojišťoven v rámci nich poskytuje příspěvek například na cvičení, plavání, saunu a další sportovně relaxační aktivity.

Pokud máte nějaké zdravotní omezení, tak se o způsobu a náročnosti sportování poraďte také se svým lékařem. Ať už na kole, tříkolce či pěšky, pocit větší soběstačnosti a lepšího sebevědomí vám určitě přinese jakýkoliv pohyb.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/