Srpen na sociální rehabilitaci

V srpnu zraje obilí, ohýbá své klasy. Zlatou barvou zahýří právě v tyto časy. Se sluníčkem písničku vesele si zpívám, na tu velkou úrodu s nadšením se dívám.

Je čas dovolených, a proto se nás tento měsíc schází méně. Těšíme se na každého výletníka a s nadšením vzájemně sdílíme zajímavé zážitky a pozorně nasloucháme vyprávění našich uživatelů.
Společně pečujeme o naši venkovní zahrádku, kde sklízíme jahody a různé odrůdy rajčat. V souboji o okurky bohužel zvítězili slimáci. Radost nám dělají barevné květiny a voňavé bylinky, o které se dělí celá naše banda v ŽBB.
Procvičujeme si, jak udržovat čistotu a pořádek v prostředí, ve kterém se pohybujeme. Pravidelně cvičíme, zpíváme písničky pro dobrou náladu, hrajeme hry na procvičení kognitivních funkcí. Rádi relaxujeme v našem krásném Rajském dvoře a chodíme na procházky po okolí. Opakovaně si procházíme naučnou stezku Paleoparku Balka a těšíme se na jeho dokončení. Naše kroky nás občas zavedou i do kavárny na kávičku, zákusek nebo zmrzlinu.
Naše klienty rádi podporujeme dle jejich zájmů a potřeb. Například jsme navštívili VZP v Nové Pace a požádali zde o příspěvek na pohybové aktivity. S uživatelkou o francouzských holích jsme se přesvědčili, že s ochotným personálem se dá domluvit vyzkoušení oděvů přímo v obchodě i pro člověka s vážným zdravotním postižením.
Jednou ze služeb, které nabízí naše organizace je půjčovna kompenzačních pomůcek (https://zbb.cz/kompenzacni-pomucky). S našimi klienty jsme si některé představili a vyzkoušeli. Například motomed, který slouží osobám s omezenou pohyblivostí, rotoped, chodítko, overball a další.
Našim cílem se také stala návštěva chráněné dílny ŽBB, kde pracují naši kolegové se zdravotním znevýhodněním. Bylo nám zde předvedeno, jak se tkají různé koberečky a dečky na tkalcovském stavu. S obdivem jsme pozorovali jejich šikovnost.
Pokračujeme v práci na projektu Poznávání historie panovníků v Čechách. Volba tentokrát padla na Jana Lucemburského.
Ve středu 16.8.  se na Sociální rehabilitaci konal měsíční kurz na téma "Základní zásady bezpečnosti v silničním provozu". Povídali jsme si, jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu, procvičili si znalost základních dopravních značek, připomněli si důležitá telefonní čísla, shlédli poučná videa, vyplnili testy a křížovku. Předvedli jsme si reflexní prvky, které zajišťují naši bezpečnost za snížené viditelnosti. Během kurzu nastala i zajímavá diskuse a padalo mnoho otázek. Povídání jsme si zpříjemnili voňavou kávou a cuketovým koláčem.
Další středu 23.8. jsme se zúčastnili společné akce všech sociálních služeb ŽBB "Desetiboj domácích prací". Uživatele čekalo deset disciplín, při kterých si vyzkoušeli své dovednosti domácích prací (ždímání a věšení prádla, třídění odpadů, vážení a odměřování potravin a tekutin, práce v kuchyni apod.) Společné posezení, sdílení dojmů a vlastních zkušeností u kávy a připraveného občerstvení bylo milým zpestřením pro všechny.

 

 

PřílohaVelikost
Image icon srpen_na_sr_2023.jpg467.88 KB