Stavba elektrického vozíku s jedinečnými parametry

Potřebovali jsme vozík, který by splňoval tyto parametry:

přizpůsobit se výšce stolu, ukotvit se v autě, projet 60cm dveřmi a krátkodobě extrémně zvýšit rychlost (např. pro rychlé opuštění křižovatky v případě nebezpečí).

Jelikož žádný ze světových výrobců elektrických vozíků nevyrábí vozík, který by splňoval naše parametry, rozhodli jme se v našich chráněných dílnách v rámci sociální rehabilitace a ergoterapie vyrobit vozík vlastními silami.

Jako základ jsme zvolili osvědčený elektrický vozík Storm2 od americké firmy Invacare. Je ze všech typů konstrukčně nejjednodušší a zároveň nejpevnější. Není takzvaně nesmyslně překonstuovaný, jako některé poslední modely vozíků. Použili jsme z něj motory, elektroniku, sedačku a závěsy převodovek. Vše jsme namontovali na rám z ocelových tenkostěných obdélníkových profilů. Hotovou konstrukci jsme si nechali před montáží pozinkovat a nakomaxitovat. Prioritou byla bezpečnost při jízdě za tmy. Použili jsme proto poziční LED světla pro nákladní vozy a reflexní pásy na maximum plochy vozíku.

Součástí konstrukce vozíku jsou čtyřbodové bezpečnostní pásy a kotvení do podlahy vozu AZLock. A to jak v místě řidiče, tak v místě spolujezdce, nebo i místo jakékoliv další sedačky v mikrobusu. Umožnuje to podlaha s kotvícím systémem NMI Safety Systems do hliníkových lišt (penízkové lišty/L Track/) podlahy SmarFloor, včetně kotvení dalšího nákladu a lůžka.

Pro zrychlení vozíku jsme použili regulátor Roboteq HDC2450H (postup zapojení je na www.wheelchairdriver.com) a lithiové baterie 45V. Díky tomu je možno po stisku tlačítka "forsáž" krátkodobě přebudit motory na dvojnásobné napětí a velmi rychle opustit křižovatku. Podmínkou jsou zapnuté čtyřbodové pásy. Fialové podsvícení vozíku led pásky už je jen pověstnou třešničkou.

Podrobnou fotodokumentaci zachycující stavbu vozíku naleznete zde, a videa z akce níže.

Prezentaci popisující vývoj vozíku naleznete zde.

Reportáž ČT24 o stavbě tohoto elektrického vozíku naleznete zde.

Vozík - snížení do auta

Posun přední sedačky v dodávce

Ukontvení vozíku v dodávce na místo řidiče