Jak pokračuje realizace projektu EU „Centrum bez bariér v Nové Pace“
Jak pokračuje realizace projektu EU „Centrum bez bariér v Nové Pace“ PDF Tisk Email

Občanské sdružení Život bez bariér získalo v roce 2009 finanční podporu z ROP NUTS II Severovýchod na celkovou rekonstrukci jedné z budov v Centru Klášter (bývalá hospodářská budova v areálu nemocnice v Nové Pace) ve výši cca 28,302 mil. Kč.

Veřejná zakázka na generálního dodavatele stavebních prácí byla na základě provedeného výběrového řízení z osmi uchazečů přidělena uchazeči OBIS, spol. s r.o. Nová Paka. Tento uchazeč získal ve výběrovém řízení nejvyšší bodové ohodnocení. V lednu občanské sdružení uzavřelo se společností smlouvu o dílo na celkovou rekonstrukci budovy.

V současné době probíhají bourací práce a plánujeme, že nejdéle na podzim roku 2011 bude zrekonstruovaná budova otevřena a připravena sloužit pro účely poskytování sociálních a doplňkových služeb pro region Novopacka a okolí.

V Centru bez bariér budou poskytovány sociální služby - sociální rehabilitace, odborné sociální poradenství, půjčovna kompenzačních pomůcek. Novinkou bude chráněné bydlení pro zdravotně postižené klienty. Tato budova bude určena i k doplňkovým službám pro seniory a širokou veřejnost, neboť zde plánujeme organizování vzdělávacích kurzů, seminářů, besed a společných setkání s organizacemi podobného zaměření.

Vítáme aktivity zástupců Libereckého kraje, kteří již nyní mají zájem o využití sociálních služeb pro klienty z Liberecka. Spolupracujeme i s organizací nevidomých z Polska a společné aktivity budou v Centru bez bariér určitě vítány. Tento objekt je součástí celkové koncepce obnovy areálu Centra Klášter. Sdružení nechalo zpracovat ověřovací studii Revitalizace býv. kláštera pavlánů v Nové Pace na kulturně společenské centrum a společně s Městem Nová Paka chce vytvořit záměr využití barokního kláštera pro potřeby a služby obyvatel Nové Paky a okolí.

p3126836a p3126839a