Aktuální informace za rok 2010 k rekonstrukci – projekt EU „Centrum bez bariér v Nové Pace“
Aktuální informace za rok 2010 k rekonstrukci – projekt EU „Centrum bez bariér v Nové Pace“ PDF Tisk Email

Obyvatelům Nové Paky jistě neušlo, že v bývalém areálu packé nemocnice se již pomaličku blíží ke svému konci rekonstrukce bývalé hospodářské budovy. Budova už má zbrusu nový kabát. Realizací tohoto projektu je záměr regenerovat a revitalizovat fyzické prostředí města Nové Paky tak, aby se stal součástí života a rozvoje dalších aktivit na podporu rozvoje regionu novopacka. Cílem projektu je zajistit lidem se zdravotním postižením a seniorům komplexní sociální služby, pomáhat jim a podporovat jejich zapojení do života pro jejich plnohodnotný život.

V nově zrekonstruované třípodlažní budově bude půjčovna kompenzačních pomůcek, zázemí pro jejich údržbu, prezentace a prodejna výrobků chráněné dílny Vyšehrad, své zázemí zde najde sociální rehabilitace, cvičebna, kancelář pro psychologa, terapeuta, osobního asistenta a ve třetím patře bude chráněné bydlení. Počítá se s prostory pro vzdělávání, volnočasové aktivity, přednáškovou činnost, školení a výstavy. Realizací projektu vznikne 5 nových pracovních míst.

Celkové náklady rekonstrukce jsou vyčísleny na částku 30,5 milionů Kč. Občanské sdružení získalo v roce 2009 finanční podporu z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod – Rozvoj měst v částce 28,302 mil. Kč, což je 92,5 % z celkových nákladů projektu. Po listopadovém jednání se zastupiteli Města Nové Paky nám bylo přislíbeno v příštím roce vyplacení částky 1,449 mil. Kč z dotačního fondu města.

Po ukončení rekonstrukce nás čeká úkol - zajistit vybavením celé Centrum bez bariér a dokončit okolní komunikace objektu. Jeho otevření plánujeme na září roku 2011.

Poděkování za finanční příspěvek poskytnutý v roce 2010 k dofinancování projektu z vlastních zdrojů patří:

státnímu podniku Lesy České republiky, Hradec Králové

a Nadaci Dobré dílo sester sv. Karla Boromejského, Praha

 

cbb2010-1 cbb2010-2