Prezentace projektu - Centrum bez bariér v Nové Pace
Prezentace projektu - Centrum bez bariér v Nové Pace PDF Tisk Email

Občanské sdružení Život bez bariér získalo finanční podporu v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod – Rozvoj měst  v částce 28,302 mil. Kč. Peníze jsou určeny na projekt Centrum bez bariér v Nové Pace. Jedná se kompletní rekonstrukci objektu bývalé hospodářské budovy v Centru Klášter (dříve areál bývalé nemocnice). Třípodlažní objekt bude přebudován na půjčovnu kompenzačních pomůcek, zázemí pro jejich údržbu, prezentaci a prodejnu výrobků chráněné dílny Vyšehrad, své zázemí zde najde sociální rehabilitace, cvičebna, kancelář pro psychologa, terapeuta, osobního asistenta, ve třetím patře bude vybudováno chráněné bydlení. Počítá se s prostory pro vzdělávání, volnočasové aktivity, přednáškovou činnost, školení, výstavy. Zaměstnání zde najde nejméně nových 5 pracovníků. Objekt bude určen pro zdravotně postižené občany, seniory i pro širokou veřejnost. Celkové náklady budovy jsou vyčísleny na 30,597 mil. Kč, kde dotace ze strukturálních fondů činí 28,302 mil. Kč, dalších 1,449 mil. Kč přislíbilo Město Nová Paka a téměř 846 tis. Kč bude hrazeno z vlastních zdrojů. Jedná se o rekonstrukci, která bude realizována od května 2009 do května 2011.

Vlastní příprava projektu byla náročná. Velký dík patří Ing.arch. Martinu Doubkovi za zpracování projektové dokumentace, nadaci OKD za finanční podporu při přípravě podkladů žádosti a mnoha dalším, bez nichž by projekt nebyl tak rychle a kvalitně připraven. Velký podíl úspěchu přikládáme Centru evropského projektování v Hradci Králové, který zpracoval kompletní žádost. Sdružení čeká velmi mnoho práce – výběr dodavatele, zpracování monitorovacích zpráv, dodržení harmonogramu a neopomenout jediné kritérium EU. Po otevření Centra bez bariér bude nutné zajistit udržitelnost projektu nejméně po dobu 5 ti let.

To, že se podaří postupně „olidnit“ Centrum Klášter v Nové Pace bude mít kladný vliv na rozvoj dalších služeb v Nové Pace. Vážíme si těch, kteří za námi od počátku stáli, věřili v dobrou věc a budeme vděčni za jejich další přízeň.

pohled01_pp3B