BLAHOŘEČENÍ VS VEŘEJNÁ SLUŽBA

Blahořečení vs veřejná služba ...  Hlásím veřejnosti a světu, že po letech VS započata opět v našem zařízení. Odpracováno má k dnešku první šestice klientů VS a prvních pár dní údržbářských prací je v ústavu dosti znát.

Uklizeno, oken omyto, vybouráno, oštukováno, natřeno, vytrhaná tráva z venkovní dlažby, atd.. Velmi mě oproti ,,kuloárním řečem" o nezaměstnaných překvapilo, co obě skupiny VS (muži i ženy) nadělali práce a jak jim to šlo od ruky. Bylo vidět, že ,,bývalí" zedníci, lakýrníci, zahradníci, atd. profese svůj ,,grif" za dlouhá léta mimo pracovní proces nezapomněli.

Naši sněmovnu, senát, vládu a zákony za jejich činnost a zákony z jejich produkce obvykle moc nechválím, ale za toto musím opravdu blahořečit. Naše ,,pravá neziskovka" složená z většiny zdravotně postižených poskytující sociální služby za současné legislativy nikdy nebude mít zisk na cokoli, ani na tolik potřebné opravy a budování nových prostor (vyjma občasných dotací na rekonstrukci). VS je zatím jediná šance, jak opravovat a udržovat budovy uvnitř i vně a plochy v areálu kláštera. Plus opravy kompenzačních pomůcek, atd.. Prostě dát do kupy vše, co klienti potřebují, a udržet tak ústav v provozuschopném stavu. Za nás stačí mimo nutné administrativy, jen ráno vydat nářadí, dobře popsat a vysvětlit potřebnou činnost (dnes konkrétně zazdívání futer) a ca vždy po 2 hodinách provést kontrolu. Poté odpoledne převzít dílo, zkontrolovat pracoviště a uklidit nářadí do skladu. Za bývalé nemocnice bylo v areálu cca 8 pracovníků údržby.

Naši dva kmenoví pracovníci (na víc pozic údržby prostě nemáme) by prostě nikdy všechno nestihli, i kdyby se rozkrájeli. Tímto tedy ,,Oficiálně Blahořečím" našim zákonodárcům a děkuji za velmi velmi významný počin pro ,,naše sdružení hendikepovaných" (Legalis: náš zapsaný ústav) a docela se na zítřek (broušení a natírání futer) a na onu partu VS docela těším. Vždyť jich 95% znám z prací před lety, z krušných počátků budování a opravování novopackého kláštera. (Foto příště, byl to dnes takový fofr, že jsem nestihl nic nafotit.) Josef Fučík, předseda www.zbb.cz; 20.07.2017

VS - Na vozících a s našimi ,,zchromlými packami" toho na údržbě ,,ústavu" moc nenaděláme, ale když se spojíme s lidmi z veřejné služby, uděláme toho mraky. Dnes mimo jiného například i dodatečné zateplovací dveře na sever stacionáře, na jejichž realizaci čekáme pět let /Bo kačky na profi firmu v nezisku prostě nesó/. Veřejná služba v novopackém klášteře.