Hrad Kost v Českém ráji

Naše zkušenosti:
Ačkoliv je na hradě inzerován bezbariérový okruh, realita tomu neodpovídá. Na zkráceném "bezbariérovém" okruhu se kvůli schodu nelze dostat ani do kaple sv. Anny, ani do přízemí Velké bílé věže! Výhled z hradu je přes obvodní zeď velmi omezený. Pokud očekáváte bezbariérovost, budete zklamáni. Cesty po hradě jsou většinou tvořeny velkými "kočičími hlavami", případně ujetou šotolinou nebo rozbitým asfaltem. Pohyb na vozíku zde znamená riziko poškození vozíku i nepříjemnosti pro záda a klouby, i když jedete velmi pomalu. Jako exkurzi pro vozíčkáře rozhodně nedoporučujeme.

Další problémy jsme zaznamenali ve venkovní restauraci a na „přístupných“ toaletách. Restaurace v areálu má venkovní zahrádku, kde jsou na zemi fošny zasypané v šotolině, což ztěžuje přístup. WC v restauraci je dostupné pouze po asi 10 schodech. Nejbližší přístupné WC se nachází na parkovišti, ale i zde jsou úzké dveře a stísněné prostory, což pro vozíčkáře není vhodné.

Naučná stezka údolím Plakánek, kdysi krásná a upravená, je dnes v žalostném stavu. Stezka je zarostlá kopřivami, povrch je značně poškozený (v polovině cesty je ujetý břeh, vystouplé kameny,  vysoký příčný sklon a špatně navazující nájezdy představují další překážky), tudíž pro vozíčkáře zcela neprůjezdné a nevhodné.