Máchův kraj lze obdivovat i z vozíku

V létě jsme podnikli výlet do okolí Máchova jezera a přinášíme Vám z něj informace týkající se přístupnosti pro vozíčkáře.

  • Máchovo jezero – Staré Splavy je pro ZTP/P dostupné jen zčásti. To znamená projížďka cca 3 km kolem jezera na elektrickém vozíku je možná, ale dlažba je hrbolatá, zdeformovaná kořeny stromů, úpravy zde již dlouho nikdo žádné nedělal. Bezbariérové občerstvení určitě každý nalezne v několika přilehlých restauracích. Bezbariérová pláž ani jiná  aktivita pro lidi s těžkým handicapem zde chybí, alespoň při našem průzkumu jsme na nic podobného nenarazili.

  • Městečko Mšeno je zřejmě po větší rekonstrukci a lze říci, že se velmi povedla. Opravená radnice, novodobé náměstí s prvky starobylých soch, přejezdy, nájezdy, sjezdy, to vše lahodí oku každého, kdo město navštíví. Pouze vchod s jedním schodem na radnici není dořešen. Lavičky, odpadkové koše, informační cedule, stojany na kola jsou vhodným doplňkem náměstí. Nelze opomenout, že autobusová doprava je bezbariérová včetně vhodného bezbariérového nájezdu na peronu autobusové zastávky. Obchody jsou některé zčásti bezbariérové, jinde je snahou obchodníků zajistit svépomocí vhodný bezbariérový přístup. Příjemným překvapením je skloubení staré architektury s novodobou na nově zrekonstruovaném odpočinkovém prostranství náměstí, včetně povrchu vhodného pro vozíčkáře.
  • Rozhledna Vrátno. Několik km od Mšena směrem přes Libkovice se lze dostat na Vrátenskou rozhlednu z roku 1999. Autem lze vyjet až k rozhledně. Vyhlídka ve výšce 25m je bariérová.
  • Hrad Houska. Tajemný hrad se nachází na příjezdu od vesnice Tubože. Příjezd pro ZTP je možný přímo až na  parkoviště před vstupní bránu. Příjemným překvapením jsou pravidelné akce jarmarky, koncerty, výstavy, rytířské souboje, konající se v prostoru před vstupní branou. Vozíčkář může zajet na nádvoří hradu, bohužel dále je hrad bariérový.

Celou fotogalerii z výletu i s popisem jednotlivých fotografií naleznete zde.

Štítky: