Měsíc září na DENNÍM STACIONÁŘI …

úvod měsíce nás postrašil chladným a deštivým počasím.
Nicméně jsme zahájili jako školáci, školní rok malou oslavou. Navštívila nás p. ředitelka a s p. vedoucí klienty přivítaly a předaly drobné dárky. Udělali jsme si pár zdravých obloženýchchlebů se sýrem a zeleninou, napekli ovocnou bublaninu.

3. 9. jsme jeli na výlet: OSTRÁ BOTANICUS. Spojili jsme se s některými výletníky a pracovníky ze Sociální rehabilitace. Pěkně jsme se projeli českou krajinou, klienti se mohli seznámit i s naší dálniční sítí, na kterou jsme najeli v Ostré v řemeslných dílničkách jsme vyzkoušeli, to, co vloni už bylo zavřeno. Zruční řemeslníci nás naučili kouskům zcela novým:
Razit mince, rýžovat zlato, tisknout látky, točit na hrnčířském kruhu – vykroužit misku, vyrobit máčením knotu svíčku, panáčka – zvířátko z látek a taky lukostřelbu. Někdo trefil divokého kance, někdo i terč. Ani my pracovníci, jsme nezůstali jen u teorie.  Energii jsme dobyli v hodovně, každý podle chuti a mlsného jazyka. A protože nám vyšlo krásné počasí, prošli jsme krásnou zahradou, plnou bylinek a plodů pozdního léta – opět inspirace. No, nemělo to chyb, vždyť jsme se vrátili až navečer.

8. 9. jsme uspořádali DOMÁCÍ PĚTIBOJ. Vždyť každý bychom mohli umět zvládnout nějakou tu práci
a dokázat si poradit, nebo pomoci doma rodičům – umýtnádobí, převléknout si postel, pověsit prádlo, zamést, utřít prach, zalít kytky či umýt umyvadlo nebo i vyžehlit? Na našich klientech bylo znát, že vědí, o čem je řeč “.  Chválou jsme nešetřili, odměněni jsme byli nakonec všichni. Od p. vedoucí všichni získali zlatou českou medailovou Fidorku. Protože počasí udržovalo stále letní směr, v aktivitách venku jsme pokračovali a uskutečnili další klání.

10. 9. tentokrát SPORTOVNÍ DESETIBOJ.
Vynesli jsme sportovní náčiní, šípy si vyrobili a vytvořili jednotlivá sportovní stanoviště.
Některá na terase, některá na příjezdové a parkovací ploše před budovou. Disciplíny nebyly náročné: kuželky, skok panáka, hod krabicí, shazování kuželky velkým míčem, hod balónků do koše, skok daleký, trojskok, hod oštěpem, prohoz míče kruhem, běh. Žádné rekordy se nekonaly, ale soutěživého ducha nikdo nezapřel. Dokonce se sešlo i zvídavé fandící publikum
 

Den 21. 9. bychom mohli nazvat jako „PŘEKVAPENÍ na DS“. Dostala se k nám dvě relaxační křesla.
Pohodlná, masážní. Klienti už se nebudou „mačkat“ pouze na sedačce, když chtějí po obědě odpočívat. Dokonce se mohou i prohřát a nechat se příjemně promasírovat (to bude boj).
Začali jsme postupně sklízet odkvetlé květiny z terasy, sklidili a zužitkovali poslední rajčata, při činnosti v kuchyni, a vyrobili teplé obložené chlebíčky. Vojta a Hanka pod vedením Věry, předvedli své dovednosti. Zadané práce se zhostili na výbornou. Po sváče se jen zaprášilo!

Každodenní vycházka, i ta 23. 9., patřila mezi sběratelské. Sbírali jsme žaludy, větvičky hlohu a šípků,
abychom obměnili dekorace, které opravdu přecházejí do podzimních barev a kterými si stále zkrášlujeme prostředí denního stacionáře, ve kterém trávíme čas. Tiskli jsme z vyrobených jablečných tiskátek obrázky jablek a korkovými špunty hroznové víno –  nám známé plody podzimu. Rána jsou chladnější a dopoledne vice času na tvoření i opakování školních znalostí. Závěr měsíce se vyvedl znamenitě – pouštěli jsme draka, učili jsme se to! Drak byl neposedný a vítr neukázněný, byla legrace…