Příběhy klientů - pít musí každý

Pít musí každýPan Pavel, 80 let, před časem zkolaboval. Po přijetí do nemocnice byla za příčinu jeho potíží označena dehydratace neboli nedostatek vody v těle. Senioři patří ke skupině, která na tento nedostatek reaguje zvlášť citlivě a nejenom u nich může vést dehydratace k častějšímu výskyt zánětu močových cest, zhoršit problémy s krevním tlakem, způsobit únavu, zmatenost a řadu dalších komplikací.
 
Samotný nedostatečný pitný režim může být u seniorů způsoben řadou věcí. Třeba tím, že u starších lidí dochází k oslabování pocitu žízně. Senioři by se proto neměli spoléhat jenom na své pocity, ale měli by si ohlídat, aby se několikrát za den napili. Také demence vede k tomu, že osoby, které ji trpí, pravidelně nepijí a nejí, a proto je nutné, aby na jejich pitný režim dohlédly osoby pečující. Příčinou toho, že se někteří senioři odmítají napít, může být i strach z inkontinence. Jak poznám, že tělu voda chybí? Kromě pocitu žízně to naznačí sucho v ústech a suché rty, snížené pocení, nižší objem moči, celková únava a slabost ale také například závrať při rychlém povstání.

Základem pitného režimu je obyčejná pitná voda z vodovodu, případně voda balená (pramenitá či přírodní slabě mineralizovaná), nepřislazované ovocné a zeleninové šťávy či slabý neslazený čaj. Naopak nelze doporučit perlivé vody sycené oxidem uhličitým ani slazené limonády, neboť větší množství přijaté energie naše tělo často ani nevyužije. Vhodný zdroj tekutin představují také ovoce a zelenina, například rajčata, okurky a další.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.