Příběhy klientů - Tipy, jak udělat doma bezpečno

„Naše 80letá maminka se nedávno zranila, protože spadla ze židle. Přisunula si ji ke skříni, aby se dostala k novému povlečení, které měla uloženo v horní poličce. Je to místo, kam běžně nepotřebuje dosáhnout a místo aby počkala na někoho, kdo ji odtamtud věci vyndá, přisunula si ke skříni židli a zkusila se na ni postavit“, líčí nám paní Hana nehodu své maminky a dodává, že bylo veliké štěstí, že se mamince nic vážného nestalo. „Chtěli jsme maminku už před časem vzít k nám domů, protože by to bylo bezpečnější, ale odmítla to. Respektujeme, že si chce podržet svoji nezávislost, a nechce se vzdát vlastní domácnosti“, popisuje paní Hana situaci, ve které se nachází spousta dalších rodin, a nakonec dodává. „Řekli jsme si, že se musíme alespoň zamyslet nad tím, jak její byt upravit tak, aby byl bezpečnější“. Zde je pár základních tipů na to, jak udělat doma bezpečno.

Zabránit pádu můžeme tak, že na vše dobře vidíme. Proto není dobré používat bledé a tlumené osvětlení, a to ani na toaletě, v koupelně a už vůbec ne na schodišti. Vypínače by měly být umístěny tak, aby na ně senior pohodlně dosáhl. V případě schodiště na jeho začátku i konci. Kvalitní lampa, která neoslní, by měla být k dispozici také u postele. A rozsvítit by měla jít, aniž bychom se z postele museli zvednout. Někdy se také doporučuje, nechávat přes noc rozsvícené světlo na toaletě, případně v chodbě, aby senior nemusel hledat vypínač od osvětlení v úplné tmě.

Samozřejmostí je pak odstranění všeho, co může způsobit uklouznutí či zakopnutí, tedy různé volně ležící koberečky a rohožky, šňůry od domácích spotřebičů a telefonu, či misky pro krmení domácích mazlíčků. Popřemýšlejte také o protiskluzové úpravě podlah a schodů. Protiskluzovou podrážku by měla mít také domácí obuv, která musí být pohodlná a dobře padnoucí. Nábytek uspořádejte tak, aby byl ve všech místnostech vytvořen dostatečný prostor pro projití, a to včetně chodeb. Všude, kde je potřeba, aby měl senior dodatečnou oporu, nainstalujte zábradlí či madla; na schodiště, do koupelny, na toaletu apod. Pro zvýšení bezpečnosti při chůzi pořiďte vašim blízkým vhodnou hůl, či chodítko. Aby je nenapadlo stoupat si na židli, když chtějí dosáhnout do nejvyšší přihrádky ve skříni, sestěhujte věci z vysoko přidělaných poliček a skříněk tam, kde budou lehce dosažitelné. Alternativou je také pořízení podavače, což je pomůcka podobající se „prodloužené ruce“, která slouží pro podání nejenom vysoko uložených předmětů, ale i těch, které upadnou na zem. Veďte vaše blízké k tomu, aby když něco rozlijí, utřeli podlahu do sucha hned. A připomínejte jim, že spěchat se má vždy pomalu, ať už ke zvonícímu zvonku u dveří či vyzvánějícímu telefonu.

Své dotazy pište na sluzby@zbb.cz.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/