Tip na výlet s kempováním – Jihočeský kraj

Cestování s vozíčkářem na elektrickém invalidním vozíku potřebuje dobrou přípravu a někdy i kuráž...

Jižní čechy ráj vodáků lze sledovat v letních měsících v campu Zlatá Koruna. V campu je k dispozici chatka s bezbariérovým vstupem (většinou 4 lůžková), vozíčkář využije betonové rampy a může mít občerstvení dle vlastního výběru bez dopomoci. V campu je k dispozici bezbariérová toaleta.  Nakoupit potraviny umožní v areálu i bezbariérový obchod s potravinami. Výhodou je parkování přímo u chatky s přísunem elektriky pro dobití vozíku.

Doporučujeme vycházku přes řeku do vesnice Zlatá koruna. Je příjemným zážitkem, neboť na druhém břehu Vltavy lze spatřit klášter s kostelem (bohužel bariérový) s názvem Zlatá trnová koruna se zahradou s nádechem dob minulých.

Top výlet nabízí zámek Hluboká nad Vltavou. Spatřit bíle zářící zdi romantického zámku, vypínající se nad českobudějovickou kotlinou je velkým zážitkem vzdáleným cca 40 km od campu. Hluboká nad Vltavou je celodenním výletem téměř bez bariér. Parkování zajištěno přímo v zadní části zámku. Jedinou překážkou je závora, kde stačí zavolat telefonní číslo na přilehlé cedulce a cesta k bezbariérovému parkingu je otevřená. Zahrady jsou v podstatě zcela bez bariér, ovšem doporučujeme elektrický vozík, neboť jsou rozlehlé několik kilometrů. Pro vozíčkáře nabízí zámek z několika prohlídkových okruhů konkrétně III. prohlídkovou trasu (kuchyně). Je přístupná kromě kanceláře kuchařky a části chodby. VI. prohlídková trasa (Zimní) je plně bezbariérová.  Toalety jsou bezbariérové.  Škoda, že vstup pro zakoupení suvenýrů je bariérový.

Cestovat napříč krásami Jihočeského kraje je fajn, ovšem je nutné se podělit o důležitou informaci. Občas se stane, že auto upravené pro vozíčkáře zradí, nejede. I když máte havarijní pojištění, pojištění na odtah s pomocí asistenční služby, není vyhráno. Totiž asistenční vozy nejsou přizpůsobeny pro odvoz osob na elektrickém invalidním vozíku. Co s tím do budoucna? Zřejmě kontaktovat všechny pojišťovny, zjistit možnosti a pokud nejsou, iniciovat změnu. Možná ani legislativa na toto nepamatuje. Pokud člověk není přímo zasažen nečekanou událostí, jako tomu bylo v našem případě, asi bychom se s tím vůbec nezabývali. Bylo by dobré, aby se touto „dírou“ v systému začali zabývat zákonodárci a ti, kteří nabízí pojištění snad všeho na co si vzpomenete.

Jitka Fučíková

Štítky: