Přečtěte si, jak se vydařil třetí ročník divadelního festivalu HRANÍ BEZ HRANIC

Krásný den plný divadelně-hudebních představení proběhl v úterý 17. září 2013 v Městském kulturním středisku Nová Paka, kde občanské sdružení Život bez bariér pořádalo již 3. ročník divadelního festivalu určeného osobám se zdravotním postižením – HRANÍ BEZ HRANIC. Počasí sice neumožnilo pracovníkům sdružení uspořádat akci v prostorách venkovního prostranství bývalého novopackého kláštera, kde se konaly minulé ročníky festivalu, avšak díky vstřícnosti pracovníků MKS Nová Paka se podařilo pro účastníky festivalu zajistit příjemné prostředí, které jim navíc umožnilo vystoupit na opravdové divadelní scéně. Návštěvou akci poctili Ing. Josef Táborský, senátor a člen Rady KHK, a Ing. Vladimír Soběslav, zástupce Krajského úřadu KHK.

Na festivalu se sešlo kolem 150 účastníků z řad osob se zdravotním postižením, kteří se skvěle doplňovali s několika desítkami dětí z regionálních mateřských a základních škol. Barevná taneční vystoupení předvedli například klienti Denního stacionáře Kamarád z Jičína, Střediska Světlo Diakonie ČCE Vrchlabí, i domácí zástupci, klienti sociálních služeb Života bez bariér, o.s.. Také uživatelé SSP Tereza z Benešova u Semil se rozhodli pro divadelně hudební vystoupení a výkon jejich zpěváka nadchl celý sál.

V průběhu dne měli všichni účastníci festivalu šanci vyzkoušet si role jak vystupujících, tak diváků, a v obou těchto rolích podávali skvělé výkony. Jako diváci ocenili velkým potleskem všechna vystoupení, včetně zpěvu dětí z MŠ Stará Paka, divadelního vystoupení o Cvrčkovi a mravenečcích dětí z MŠ a ZŠ Brána Nová Paka, příběhu Voda ztvárněného dětmi ze Speciální mateřské a základní školy Jilemnice, i nápaditá divadelní představení členů dramatického souboru při ZŠ Stará Paka, jejichž muzikál Děti z Bullerbinu byl proveden v prostředí krásných ručně vyráběných kulis. Slyšet z publika byl nejenom potlesk, ale také smích a zpět. Tak třeba členky Polského svazu nevidomých z Dzierżoniówa, které zazpívaly několik polských lidových písní, byly doprovázeny nejenom skvělým akordeonistou, který přísně hlídal takt a tempo jejich zpěvu, ale také mnoha diváky. Ti, kteří neuměli polsky, podpořili jejich vystoupení alespoň tleskáním do rytmu. Zapomenout pak určitě nesmíme ani na skvělého „kulisáka“, kterého si sebou na festival přivezli klienti ÚSP Chotělice. Nejenom on, ale všichni diváci v sále vystupující z Chotělic podpořili při jejich představení na motivy Perníkové chaloupky. Pestrý program festivalu ještě doplnil tanečními vystoupeními na písně Michaela Jacksona David Baláž.

Poděkování patří všem, kteří se rozhodli náš festival podpořit svojí účastí. Nacvičit představení jistě zabralo všem skupinám vystupujících  spoustu hodin, které strávili nacvičováním koordinace jednotlivých pohybů, zpěvu i mluveného slova, a další hodiny pak strávili výrobou potřebných kulis a kostýmů. Nejenom proto jsme byli moc rádi, že se rozhodli přijet do Nové Paky a podělit se o výsledek svého snažení s ostatními účastníky festivalu HRANÍ BEZ HRANIC.

Děkujeme Vám všem, byli jste skvělí!

Velký dík patří také: pracovníkům sociálních služeb Života bez bariér za přípravu celé akce, pracovnicím přímé péče za úžasný perník a pomoc se spoustou dalších nezbytných prací, včetně třídění odpadků, našemu amatérskému zvukaři, Aleši Fučíkovi, ředitelce MKS Nová Paka, p. Romaně Martincové, tlumočnici z/do Polského jazyka, p. Barboře Ďoubové, pí. Koudelkové a všem dalším pracovníkům Života bez bariér a dobrovolníkům, kteří pomohli s organizací festivalu. Velký dík patří také všem našim partnerům, kteří podpořili konání akce finančními příspěvky: Nadaci Divoké husy, Nadaci EURONISA, Společnosti DUHA Trutnov – Nadaci pro děti postižené mozkovou obrnou a Městu Jilemnice.

Děkujeme a těšíme se na setkání v rámci IV. ročníku HRANÍ BEZ HRANIC v roce 2014.

Fotogalerii z festivalu si můžete prohlédnout zde.  

Článek o festivalu z titulní strany středečního vydání Jičínského deníku si můžete přečíst zde.

Článek o festivalu od Oldřicha Houšky si můžete přečíst zde.

Článek o festivalu otištěný v týdeníku 5plus2 Jičínsko si můžete přečíst zde.

Rozhlasovou reportáž o festivalu vysílanou na Rádiu Jizera si můžete poslechnout zde.