Tip na výlet - České Švýcarsko na dosah ruky

V létě loňského roku jsme se vypravili na výlet do Národního parku České Švýcarsko. Projeli jsme si několik turistických cílů na vozíku a zjišťovali dostupnost tras pro lidi se zdravotním postižením.

První zastávkou byla Krásná Lípa – město nedaleko Rumburka. Náměstí v centru města je bezbariérové a velmi příjemně upravené. Naleznete zde Dům Českého Švýcarska, budovu Městského úřadu, bowling, sportovní centrum nebo místní pivovar Falkenštejn.

 Dům Českého Švýcarska je návštěvnické středisko tohoto regionu, které nabízí turistům i místním občanům komplexní informační, turistické, vzdělávací, poradenské a produkčně publikační služby. Bezbariérový vstup je dokladem toho, že vozíčkář nebude mít problém získat patřičné informace. Kromě informačního střediska tu naleznete také expozici Českého Švýcarska, která se rozprostírá ve dvou patrech a díky výtahu je dostupná i lidem na vozíku.

 V Krásné Lípě se nachází také Lesopark, kde je možné vidět původní domácí druhy stromů a je součástí Köglerovy naučné stezky. Součástí parku jsou meandrující potůčky, rybníčky, upravené komunikace, vyhlídky, altánky a posezení. Tato trasa je pro vozíčkáře pohodovou procházkou s možností shlédnout architekturu místních staveb.

Dalším tipem na výlet je Köglerova naučná stezka v Kyjovském údolí. Mezi pískovcovými skalami a říčkou Křinicí se nachází asfaltová stezka vhodná pro vozíčkáře. Určitě nezapomenutelným zážitkem je vidět skály s vyvěrající žlutou sírou nebo Skalní řícení, kde díky tomu vznikla suťová vodní jeskyně Vinný sklep.

Samozřejmě tipů na bezbariérový výlet v Českém Švýcarsku je velké množství, což nabízí bezplatná publikace a také internetový portál www.ceskesvycarsko.cz, kde je možné vyhledat veškeré informace.

Díky množství tištěných publikací, perfektně zpracovanému webu a pracovníkům v infocentrech je jisté, že se vozíčkář neztratí a bude mít okolí Českého Švýcarska opravdu na dosah ruky.