Čestné uznání z MÁME VYBRÁNO

S úžasem a pokorou jsme přijali pozvánku na vyhlášení výsledků soutěže MÁME VYBRÁNO, která se konala v krásných prostorách Ministerstva kultury dne 13. 9. 2023. Z rukou vrchního ředitele sekce kulturního dědictví, ředitele organizace Institut pro památky a kulturu, o.p.s. a generální ředitelky Národního památkového ústavu nám bylo předáno čestné uznání za příkladnou pestrost při financování dlouhodobé obnovy památky využívané v sociální oblasti. Bylo pro nás ctí prezentovat před všemi přítomnými hosty, jak se podařilo v Nové Pace zrekonstruovat památku Novopackého kláštera.

Jitka a Josef Fučíkovi

 

MÁME VYBRÁNO | V soutěži veřejných sbírek zvítězila střecha v Neratově  

Slavnostní předávání cen se uskutečnilo v Nostickém paláci. Foto: Lenka Laňková, Licence: Všechna práva vyhrazenaČESKO | Velmi těsné výsledky měl 12. ročník soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta dává šanci veřejným sbírkám, aby se utkaly o přízeň veřejnosti – ukazuje tak na památky, kterým se často nedostává většího mediálního prostoru. Slavnostní vyhlášení se konalo 13. září na půdě Ministerstva kultury.

Trojice vítězů ve třech kategoriích a k tomu dvě speciální ocenění. Letošní ročník soutěže MÁME VYBRÁNO opět dostal do popředí veřejné sbírky. V Ceně veřejnosti získala největší podporu oprava střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově (872 hlasů), na druhém místě skončila záchrana evangelického kostela Vzkříšení ve městě Hrob (577 hlasů), trojici doplňuje obnova Boromejské zahrady v Praze (535 hlasů).

„Cena veřejnosti dává lidem šanci podpořit sbírku svého srdce. Neratovští mají silnou základnu fanoušků, a tak první místo obsadili suverénně. Za nimi je pak ale hned pět sbírek, které získaly více než 400 hlasů, a to už je také velmi silná podpora,“ říká Aleš Kozák, ředitel Institutu pro památky a kulturu, který soutěž organizuje.

Tradičně v projektu MÁME VYBRÁNO rezonují církevní památky – opravy kostelů, kaplí nebo rekonstrukce varhan. Vedle nich tak vyniká především oprava parní lokomotivy 328.011, za kterou stojí Letohradský železniční klub, nebo zřícenina gotického hradu Děvičky na Pálavě. Celkem letos ve druhém kole hlasovalo přes 5 tisíc lidí.

Zástupci jednotlivých veřejných sbírek se setkali 13. září 2023 na slavnostním předávání cen, tentokrát v prostorách Ministerstva kultury na pražském Maltézském náměstí. Vedle Ceny veřejnosti pořadatelé ocenili také finančně nejúspěšnější sbírky ukončené v minulém roce a vyzdvihli tři akce a počiny, které se příkladně věnují své vlastní propagaci, těm je určena Cena redakce PROPAMÁTKY. Nejvíce finančních prostředků dokázala shromáždit Římskokatolická farnost Chyšky na nové varhany v kostele sv. Prokopa, na účet jim dárci zaslali více než pět milionů korun. První místo v Ceně redakce PROPAMÁTKY si letos odnesla Římskokatolická farnost u kostela sv. Jakuba, která sbírá peníze na rekonstrukci a provoz brněnského chrámu.

Institut pro památky a kulturu letos udělil také dvě čestná uznání. „První si odnesla Kateřina Kočí, předsedkyně spolku ACTAEA – společnost pro přírodu a krajinu. Zachránili a obnovili budovu starého strojního mlýna v Karlovicích a vytvořili v něm vzdělávací centrum, a to díky schopnosti využít různorodé finanční zdroje. Druhé ocenění jsme udělili manželům Fučíkovým z neziskové organizace Život bez bariér za příkladnou pestrost při financování dlouhodobé obnovy klášterního areálu v Nové Pace. Oživili jej aktivitami neziskovky, vytvořili zajímavé komunitní centrum, které je využívané v sociální oblasti,“ shrnuje šéfredaktorka časopisu PROPAMÁTKY Jitka Skořepová.

Mezi 14 krajských finalistů v Ceně veřejnosti rozdělil Institut pro památky a kulturu částku ve výši 150 tisíc korun. Soutěž tak má i reálný dopad na stav českého kulturního dědictví. A navíc je tu ještě jeden rozměr: projekt MÁME VYBRÁNO nabízí podrobný přehled o tom, co se právě v oblasti památkové péče v regionech odehrává. „Mezi vyhlašovateli jsou obecní a městské úřady, církve nebo spolky,“ popisuje koordinátorka soutěže MÁME VYBRÁNO Zuzana Richterová.

Projekt MÁME VYBRÁNO, jehož součástí je kromě soutěže také konference, pořádá Institut pro památky a kulturu od roku 2012. Záštitu a spolupráci na letošním ročníku poskytly Ministerstvo kultury, Asociace krajů České republiky a Národní památkový ústav. Partnery projektu jsou společnosti AUBÖCK, H&B DELTA, KONSIT a POHL. Projekt podpořily také Epson, Ton, Gebrüder Weiss a Mamacoffee.