Homebalance

V únoru 2019 byla firmou Homebalance, s. r. o., Studničkova 7, Praha 2 zapůjčena Životu bez bariér interaktivní pomůcka Homebalance. Jedná se o balanční plošinu připojenou k monitoru notebooku, na kterém se promítá poloha těžiště uživatele v pozadí šachovnice nebo vesmíru.  

Homebance je využíván v rehabilitaci pacientů s poruchou rovnováhy různého původu, například u poúrazových stavů nebo u dětské mozkové obrny. U seniorů nachází uplatnění především v prevenci pádů z důvodů poruch rovnováhy a lze ji používat u pacientů po ortopedických operacích a se sníženou pohyblivostí dolních končetin. Jedná se o pomůcku, se kterou se setkáte ve zdravotních zařízeních, ale je možné pořídit si ji i domů.

Uživatelé denního stacionáře Života bez bariér se postupně seznamují s interaktivní pomůckou. Začínáme s jednodušším tréninkem bez nutnosti pamatovat si sekvenci poloh. Pro někoho je práce s rovnováhou jednoduchou záležitostí a vydrží i dlouhé cvičení, pro jiné je velice obtížnou záležitostí dosáhnout jedné polohy. Při propojení tréninku rovnováhy s pamětí dostává trénink další rozměr a zvyšuje se obtížnost.

Cílem je zjistit během 3měsíčního testování specifika udržování rovnováhy uživatelů denního stacionáře. Zjistit, kdo dokáže pomůcku efektivně využít a zda dochází pravidelným tréninkem ke zlepšování udržování rovnováhy a rozvoji polohocitu uživatele.

Děkujeme za zapůjčení pomůcky, která přináší další zajímavé rozšíření nabídky denního stacionáře.

Mgr. M. Nováková