Konference PŘES BARIÉRY IV. s naší účastí

V pondělí 30. listopadu 2015 se uskutečnila v pořadí čtvrtá konference Přes bariéry. Letošním tématem byla Jednotná metodika mapování v praxi 2012 – 2015. Na konferenci byly představeny projekty, které jednotné metodické pokyny využívají a zprostředkovávají svým cílovým uživatelům profesionálně zpracovaná data o přístupnosti prostředí.

První blok zahájila Jitka Chlupáčová z České spořitelny, která představila výsledky auditu přístupnosti celé pobočkové sítě ČS a nově vzniklé stránky projektu Banka bez bariér. Jindřiška Jakešová představila za Městskou část Praha 1 Webovou verzi atlasů přístupnosti objektů na území MČ Praha 1. Z Brna přijely a svůj příspěvek přednesly Eva Rossi z Magistrátu města Brna a Milena Antonovičová, odborná konzultantka. Příspěvek Mapování ve městě Brně shrnul dosavadní projekty věnující se mapování přístupnosti v Brně, podrobněji informoval o novém projektu mapování zdravotnických zařízení. Brněnské projekty zaměřené na mapování a odstraňování bariér realizované Ligou vozíčkářů představil Štěpán Malčík. V závěru prvního bloku vystoupila Kateřina Novotná z Pražské organizace vozíčkářů s příspěvkem představujícím inovované webové stránky www.presbariery.cz

Druhý blok příspěvků zahájila naše spolupracovnice ze Života bez bariér, pí Dana Bergerová, která u nás již druhým rokem mapuje a popisuje přístupnost objektů v rámci projektu Mapování přístupnosti ve městě Nová Paka, na kterém mohou občané i návštěvníci města zjistit praktické informace o tom, jaké typy bariér a jakým způsobem je nutno překonat při návštěvě jednotlivých objektů i venkovních staveb v našem městě. (Informace o přístupnosti objektů naleznete zde). 

Akademickou půdu na konferenci příspěvkem reprezentovala Vendula Poslední z UJEPu. Prezentovala projekt rekonstrukce kampusu v Ústí nad Labem i mapování přístupnosti a předávání informací zaměstnancům, studentům i návštěvníkům univerzity. Barbora Hozová ve svém příspěvku přiblížila projekt, v rámci kterého využil Metodiku kategorizaci přístupnosti objektů Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi. Projekt „Návštěva geoparku Kraj blanických rytířů bez bariér“ se kromě informací o přístupnosti objektů a okolí sloužících návštěvníků s omezenou schopností pohybu věnuje i samotnému rozvoji přístupnosti v geoparku. Příspěvek Jany Szczukové z třineckého Kazuistu se věnoval možnostem implementace jednotné metodiky do mapování turistické infrastruktury. Závěr konference byl tradičně věnován diskuzi. 

Příspěvky, které na konferenci zazněly, jsou k dispozici ZDE.

Příspěvek o projektu Mapování přístupnosti ve městě Nová Paka je připojen na konci článku. 

 

Štítky: