Leden 2024 na sociální rehabilitaci

Je tu leden, a tak se po vánočních svátcích na Sociální rehabilitaci opět scházíme s našimi uživateli. Hlavním tématem se stalo vyprávění vánočních dojmů a zážitků.
Zlehka jsme se začali věnovat běžným činnostem. Pustili jsme se do úklidu vánočních dekorací a odstrojili stromečky. Výzdobu jsme pečlivě uložili do krabic a označili cedulkami. Naše prostory se pomalu vrátili do starých kolejí.
V roce 2024 se budeme opět věnovat projektu "Panovníci v Čechách a jejich historie". V lednu si naši uživatelé vybrali Karla VI., který byl poslední mužský Habsburk.
Jako každý rok jsme naše uživatele seznámili s nouzovými a havarijními situacemi a jejich prevencí.
Ve středu 10. ledna jsme si udělali výlet. Navštívili jsme biograf Český Ráj v Jičíně. Promítal se film „Tancuj Matyldo“. Uživatelé si připomněli cestování autobusovou dopravou a zároveň komunikaci s řidičem při nákupu jízdenek s uplatněním slevy ZTP.
V rámci nácviků péče o domácnost jsme pomohli se zpracováním trvanlivých potravin, které naše organizace ŽBB z.ú. získala od Potravinové banky Hradec Králové z.s. Potraviny jsme třídili dle druhů, zařazovali podle doby trvanlivosti. Tyto potraviny budou dle potřeby využívány pro uživatele sociálních služeb (Denního stacionáře, Sociální rehabilitace a Odborného sociálního poradenství).
Dne 17. ledna se na Sociální rehabilitaci konal kurz "Jak na finanční rozpočet v novém roce?"
S účastníky kurzu jsme se přivítali na prvním kurzu v tomto roce v dobré náladě. U připraveného pohoštění a kávy jsme se seznámili s tématem.
Pověděli jsme si, co je to rodinný rozpočet, vysvětlili pojmy „příjmy“ a „výdaje“.
Dobře sestavený rozpočet je užitečný pomocník, díky kterému ve výsledku může ušetřit zajímavé částky. Trocha přemýšlení a práce s kalkulačkou se rozhodně vyplatí. Dozvěděli jsme se i pár tipů a rad, jak ušetřit v domácnosti za vodu a energie. Zodpověděli jsme si mnoho dotazů a při diskuzi se naši uživatelé vzájemně podělili o vlastní zkušenosti. Shlédli jsme také video na téma „Rodinné hospodaření“ a vyluštili EKO křížovku.  Každý uživatel vytvořil vlastní koláž na téma „Co nakupuji“. Poté měl možnost určit si svá slabá místa, kde nejvíce utrácí a zároveň zvážit, kde může naspořit.
V naší službě si uživatelé mohou vyzkoušet různé pracovní činnosti a zjistit, jakou práci zvládnou. Jednou z oblíbených činností je tkaní na stolním kolíkovém stavu, při které si aktivujeme své kognitivní funkce.
Uživatelé naší služby rádi diskutují na různá témata. Povídáme si o počasí, událostech v naší republice i ve světě, sportovních aktualitách, výletech, péči o naše domácí mazlíčky apod.
Z kraje února nás čeká akce ŽBB „Masopustní rej masek“, a tak si s nadšením připravujeme zajímavé masky a už se tešíme.