Mezinárodní výstava kompenzačních a rehabilitačních pomůcek REHACARE – Düsseldorf 25.9. - 28.9.2013

Na výstavě Rehacare najdete jako člověk se zdravotním omezením vše, co současný svět a současné technologie pro kompenzaci Vašeho handicapu nabízí. Navíc v prostředí s perfektním zázemím, absolutní bezbariérovostí a velmi ochotným a pozorným personálem.  

Cílem návštěvy zástupců občanského sdružení Život bez bariér na veletrhu Rehacare bylo navázání nových kontaktů se zástupci firem, které se zabývají konstrukcí a výrobou kompenzačních pomůcek. Občanské sdružení, které již několik let úspěšně provozuje půjčovnu kompenzačních pomůcek a velmi citlivě vnímá zpětnou vazbu klientů týkající se jejich potřeb v této oblasti, se také snaží přicházet s nápady, jak pomůcky upravit tak, aby co nejvíce odpovídaly potřebám jejich uživatelů. Pro realizace jakékoliv nápadu je však potřeba mít partnera s dostatečnou kapacitou, který je schopen převézt návrhy do podoby pro výrobu vhodného prototypu. 

Prototyp elektrického vozíku upraveného zaměstnancem sdružení, p. Fučíkem, vzbudil mezi vystavovateli velký zájem. Nejvíce kontaktů navázali zástupci sdružení s firmami z JV Asie. Firmy působící v západních zemích typu Německo totiž vystupovaly poměrně konzervativně. Pro jejich zástupce bylo těžké pochopit, že funkční prototyp vozíku, který skvěle řeší několik problémů klasických elektrických vozíků, vyrobil jeden hendikepovaný pracovník sdružení s pomocí pily, vrtačky, brusky, svářečky a sady klíčů. Konstruktéři těchto firem stále hledali na vozíku složité odlitky, frézované díly apod. ..…marně. To, že vozík byl vyroben bez nich, naprosto vybočovalo z postupů, které tyto firmy uplatňují.
Reportáž ČT24 o stavbě tohoto elektrického vozíku naleznete zde.

Na veletrhu měli zástupci sdružení možnost setkat se také s představiteli finské společnosti vyrábějící elektrický vozík FOUR X, se kterou sdružení navázalo spolupráci v roce 2007, a dále vyzkoušeli například chodítko ergoWalker od společnosti ergoAgil GmbH.

Návštěva veletrhu Rehacare byla velkou inspirací a zástupci sdružení doufají, že na základě předaných informačních materiálů, prezentací a osobních setkání se jim podaří najít nové partnery pro budoucí spolupráci nejenom v oblasti kompenzačních pomůcek.

Občanské sdružení velmi děkuje p. Pavlu Zdrahalovi, které pro jeho zástupce zajistil ubytování v místě konání veletrhu a pomohl s organizací cesty.

Podrobnou fotodokumentaci z veletrhu si můžete prohlédnout zde.

Prohlédněte si také velice zajímavou fotoreportáž z výstavy REHACARE 2011 od designéra Pavla Huška. Fotogalerii naleznete zde.

V rámci návštěvy veletrhu zdokumentovali zástupci sdružení také bezbariérovost ve městě Düsseldorf a jeho okolí. Fotografie zachycující zajímavá bezbariérová řešení si můžete prohlédnout zde.